Programmaboekje

Lera Auerbach in Den Haag

vrijdag 20 oktober
20:15 uur tot circa 22:00 uur

Lera Auerbach toont in dit concert haar vele muzikale gezichten als componist, dirigent en pianist. Ze is solist in het Pianoconcert nr. 20 van Mozart en dirigeert de Nederlandse première van haar eigen Vijfde symfonie. 

Programma

Liever op papier? Download een printbare versie van dit programma.

Biografieën

Residentie Orkest Den Haag
Orkest
Jaarlijks bereik van ruim 40.000 scholieren, volwassenen en amateurmusici in educatieve projecten. Onderdeel hiervan is The Residents, waarmee het orkest honderden kinderen uit Haagse wijken in contact brengt met klassieke muziek.
Lera Auerbach
Dirigent en piano
Lera Auerbach is een bijzonder veelzijdige kunstenaar: behalve componist is ze concertpianist, dirigent, dichter en beeldend kunstenaar. Vanavond soleert ze in Mozarts Pianoconcert nr. 20 en dirigeert de Nederlandse première van haar eigen Vijfde symfonie.
Henri Christofer Aavik
Dirigent
De jonge Estse dirigent Henri Christofer Aavik doet op dit moment de Nationale Master Orkestdirectie, een samenwerking tussen de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en verschillende Nederlandse orkest waaronder het Residentie Orkest.
Het Residentie Orkest biedt de dirigent/solist vanmiddag een linosnede aan van de Haagse kunstenaar Mariska Mallee.

Fun Facts

Druk huishouden 

Dat het Mozart in de jaren tachtig voor de wind ging, blijkt wel uit zijn welgestelde leven. Volgens zijn vader woonde Wolfgang en zijn vrouw Constanze ‘in een prachtig appartement met de daarbij behorende luxe inrichting en hoge huur.’ Samen met baby Karl, hond Guckel en spreeuw Starl, die zelfs enkele melodietjes van Mozart kon fluiten, was het een druk huishouden. Op de foto zien we Domgasse 5 in Wenen waar Mozart tussen oktober 1784 en april 1787 woonde. 

Waterfoon 

Auerbach gebruikt in haar Vijfde Symfonie een nogal excentriek instrument: de waterfoon of aquaphone. Het bestaat uit een aantal metalen staafjes gemonteerd op een klein met water gevuld vat. Je kunt de staafjes aanslaan, tokkelen of met een strijkstok aanstrijken. Door het instrument heen en weer te bewegen verandert de toonhoogte voortdurend door het klotsende water. Het effect is een etherisch, maar soms ook onheilspellend geluid, dat prachtig past bij de sfeer van de muziek.

Vandaag in het orkest

Wouter Vossen

Concertmeester
De veelzijdigheid van het orkest en het teamwork spreken mij erg aan.

Dorine Schade

Fluit
Vanaf 1992 ben ik solo-piccolo van het Residentie Orkest, en ben daarin omgeven door een fantastische houtgroep.

Chris Leenders

Pauken
Vanaf mijn zevende levensjaar was de kleine trom mijn instrument.
Help Den Haag aan muziek!

Steun ons en help alle inwoners van Den Haag te bereiken en te verbinden met onze muziek.

Bekijk alle programmaboekjes

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.