Duurzaam in Amare

Haagse kunstenaar ontwerpt unieke linosnede voor Residentie Orkest

Vanaf seizoen 23/24 zal het Residentie Orkest na afloop van een concert geen bloemetje meer geven aan de dirigent en/of solist. Dit past niet meer binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van het orkest. De Haagse kunstenaar Mariska Mallee is gevraagd een linosnede te ontwerpen om voortaan als cadeau aan te bieden.

Volgens Mallee weerspiegelt "de prent perfect de visie van Amare: een open gebouw, naar de stad toe gekeerd, toegankelijk voor iedereen en een broedplaats voor diverse kunstvormen die samenwerken en elkaar inspireren. Amare is een plek om samen te komen, om grenzen te verleggen en om kunst in al zijn facetten te ervaren."

De essentie van Mariska Mallee's werk draait om een duurzame toekomst waarin kunst een leidende rol speelt bij het aansturen van nieuwe ideeën en creatieve denkwijzen. Het is een oproep tot grenzeloos denken, voorbij schaduwen treden en samenwerking tussen techniek, natuur, wetenschap en kunst. Kunst fungeert als een cruciale verbinder en zonder kunst zou het leven kleurloos en zielloos zijn. Kunst doordringt de maatschappij op zo'n diepgaande manier dat we ons pas beseffen wat we missen als het afwezig is...

Deze prent heeft de kracht om verhalen te vertellen en mensen uit te dagen om oude patronen te herzien. De drie kleuren van deze serie linosneden zijn doordrenkt van betekenis: Zwart/wit van de contrasten, dieprood van passie en vuur, heldergroen van hoop en van de natuur. Deze kleuren resoneren met emotie en symboliseren hoop, kracht en harmonie. Ze vormen een poëtische harmonie die doet denken aan de melodieën van Dvorák, Rachmaninov, Tsjaikovski en Prokofjev die nu in het programma van Amare staan.

Exclusief gecreëerd voor het Residentie Orkest, belichaamt deze serie een overkoepelend thema van klank en ritme, dat zich manifesteert in zowel ronde als strakke vormen. Na zorgvuldige overweging is een ontwerp gekozen dat in lijn is met dit harmonieuze concept. De volledige serie bestaat uit 150 linosneden, verdeeld over drie kleuren met een oplage van 50. De zwarte linosnede heeft als titel Just vibration. Andere titels zijn Passion (linosnede rood) en Hope (linosnede groen).

Deze unieke serie linosneden, met hun variërende kleurenpalet, vormt een exclusieve toevoeging aan het artistieke erfgoed van het Residentie Orkest in Amare. Een samenkomst van muziek en beeldende kunst, van passie en hoop, van harmonie en vernieuwing, voor de eigen betekenisvolle reis van het Residentie Orkest.

Just vibration