Programmaboekje

Saint-Saëns & Rachmaninov

zondag 16 april
14:15 uur

Een middag vol klankervaringen met het poëtische Liliana, het wervelende Tweede pianoconcert van Saint-Saëns, een wereldpremière en Rachmaninovs laatste voltooide werk: zijn Symfonische dansen. 

Programma

Biografieën

Residentie Orkest Den Haag
Orkest
Jaarlijks bereik van ruim 40.000 scholieren, volwassenen en amateurmusici in educatieve projecten. Onderdeel hiervan is The Residents, waarmee het orkest honderden kinderen uit Haagse wijken in contact brengt met klassieke muziek.
Yeol Eum Son
Piano
Artist in Residence bij het Residentie Orkest in seizoen 2022/2023
Pablo González
Dirigent
Prijzen: Donatella Flick Conducting Competition (2000), International Conducting Competition Cadaqués (2006).

Fun fact

Sergej Vasiljevitsj Rachmaninov 

(Novgorod, 1 april 1873 – Beverly Hills, 28 maart 1943) 

Rachmaninov heeft op zijn vele tournees ook Den Haag aangedaan. In oktober 1928 arriveerde hij met zijn vrouw, zijn pianostemmer en twee vleugels op het Haagse Staatsspoorstation, het huidige Centraal Station. De uitverkochte grote zaal van het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen werd na het concert bijkans afgebroken en Rachmaninov dankte zijn publiek met maar liefst drie toegiften. 

Leuk om te weten 

Saint-Saëns was niet alleen een zeer getalenteerd componist en pianist. Ook op andere gebieden blonk hij uit. Hij studeerde naast muziek ook Franse literatuur, Latijn, Grieks en wiskunde en was daarnaast geïnteresseerd in filosofie en archeologie. Ook was hij tot op hoge leeftijd een enthousiast amateurastronoom. 

Vandaag in het orkest

Momoko Noguchi

1e Viool
Toen ik ruim vijf jaar was, wilde mijn moeder dat ik een instrument ging spelen.

Justyna Briefjes

2e Viool
Mijn moeder speelde viool en als ik ’s avonds in mijn bed lag en haar hoorde oefenen begreep ik niet hoe je uit zo’n mooi uitziend instrument muziek kon toveren.

Timothy Dowling

Trombone
Mijn favoriete vioolconcert is dat van Beethoven die de twee kanten van de muziek combineert waar ik het meest van houd: het symfonische met het solistische.

Help Den Haag aan muziek!

Steun ons en help alle inwoners van Den Haag te bereiken en te verbinden met onze muziek.

Bekijk alle programmaboekjes

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.