Programmaboekje

Brahms 4

vrijdag 12 mei
20:00 uur

Programma

Biografieën

Residentie Orkest Den Haag
Orkest
Het Residentie Orkest biedt een muzikale belevenis van topkwaliteit met een avontuurlijk profiel en dynamisch elan. Het orkest is altijd op zoek naar de relevantie van muziek op een eigentijdse, jonge en frisse manier.
Anja Bihlmeier
Chef-dirigent
Anja Bihlmaier is chef-dirigent van het Residentie Orkest en vaste gastdirigent Lahti Symphony Orchestra.
Yeol Eum Son
piano
Is dit seizoen artist in residence van Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en Amare.

Fun fact

Johannes Brahms

(Hamburg, 17 mei 1833 – Wenen, 3 april 1897)

Den Haag maakte al in het premièrejaar 1885 kennis met de Vierde symfonie van Brahms. Slechts een paar weken na de eerste uitvoering in het Duitse Meiningen dirigeerde Brahms de Meininger Hofkapel in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen in Den Haag. Volgens een recensent viel de componist ‘warme toejuichingen’ ten deel. Het Residentie Orkest speelt de symfonie al sinds 1914 onder verschillende chef-dirigenten maar ook onder bekende namen als Leonard Bernstein, Antal Dorati, Karl Böhm en Bernard Haitink.

Het echtpaar Mozart kreeg zes kinderen, van wie slechts twee de volwassen leeftijd zouden bereiken. Eind 1786, in de periode dat Wolfgang aan zijn Pianoconcert nr. 25 werkte, overleed al na een maand Johann Thomas Leopold. Slechte voeding, dito hygiëne en de bedenkelijke kwaliteit van de medische stand waren debet aan de hoge zuigelingensterfte in het algemeen.

Vandaag in het orkest

Ben Legebeke

2e viool
We zijn echt een fantastisch orkest, met een eigen klank, vooral in de strijkers. Je kan er als dirigent ontzettend ver mee komen.

Ron Schaper

Hoorn
Na een jaartje harmonieorkest ging ik spelen bij het begeleidingsorkest voor Noord-Holland en het Noordhollands Jeugdorkest. Meteen de Vierde van Brahms en Mahlers Kindertotenlieder, heerlijk!

Jacomine Punt

Altviool
Iemand die altijd hele fijne lijnen voor de altviool schrijft is Johannes Brahms. Zowel in zijn kamermuziek als in zijn symfonische werken. Hij laat ons kleuren maar ook melodische lijnen spelen.

Help Den Haag aan muziek!

Steun ons en help alle inwoners van Den Haag te bereiken en te verbinden met onze muziek.

Bekijk alle programmaboekjes

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.