Leer Anja kennen

"Muziek tot leven brengen en dat samen ervaren"

- Anja Bihlmaier, chef-dirigent

Sinds de zomer van 2021 is ze onze chef-dirigent: Anja Bihlmaier. Als een van de meestgevraagde vrouwelijke dirigenten van dit moment is ze veelvuldig op reis. Over de hele wereld staat ze voor toporkesten. Maar haar basis is Den Haag waar ze regelmatig de zee en de duinen opzoekt en natuurlijk haar eigen Residentie Orkest dirigeert. 

Anja’s liefde voor de muziek begon allemaal op de middelbare school. Een bevlogen muziekdocent zorgde ervoor dat ze viool en piano leerde spelen. Op haar zestiende deed ze een dirigeercursus en mocht ze een mini-opera dirigeren. “Het was overweldigend om in het midden van al die energie te staan, om met musici samen muziek te maken en die fantastische ervaring te delen met het publiek. Toen wist ik zoveel wat ik de rest van mijn leven wilde doen: dirigeren. Die gedeelde ervaring is ook een van de mooiste aspecten aan het dirigeervak. Muziek tot leven brengen en dat samen ervaren tijdens een concert, dat is heerlijk en tegelijkertijd essentieel: je kan een orkest eigenlijk alleen maar live horen.” 

Inmiddels is ze al een half jaar chef-dirigent van het Residentie Orkest. Hoe kijkt ze terug op die periode? “Het begon super met de start in het Concertgebouw en later het Prinsjesdagconcert. Die optredens gingen goed. Het is echt mooi om met dit orkest te werken. Aan het begin hebben we hetzelfde programma meerdere keren uitgevoerd; daardoor hadden we veel tijd om elkaar te leren kennen.” Hoe ze het orkest en alle musici leert kennen? “Door samen muziek te maken. Tijdens de repetities hoor ik hoe ze spelen en wat hun persoonlijkheid is. Ik heb snel door hoe mensen in elkaar zitten en de musici voelen mij ook goed aan. Bij een orkest gaat het veel om vertrouwen, het is net als bij een relatie. Elkaar leren kennen, vertrouwen, uitproberen wat werkt en wat niet. Vanaf het begin heb ik aangegeven graag een open communicatie te willen. Ik wil graag dat de musici met hun eigen ideeën over de muziek bij mij kunnen komen. Kritiek is volgens mij altijd iets positiefs.” 

Bron laatste alinea: Reformatorisch Dagblad 

ZIE ANJA IN EEN VAN ONZE CONCERTEN

Anja ontmoet Hannes Minnaar - 11 & 13 maart
Kom luisteren naar grote klassiekers van Brahms en Schumann. Een concert met een eerste muzikale ontmoeting tussen chef-dirigent Anja Bihlmaier en een van 's Nederlands toppianisten Hannes Minnaar. 

Anja’s Sibelius - 22 & 24 april
Geniet van een fenomenale avond waarop grootse en kleurrijke werken van onder meer Chausson en Ravel de revue passeren. Met artist in residence en topvioliste Simone Lamsma. 

Verdi’s Messa da Requiem - 20 & 22 mei
Onze chef-dirigent Anja Bihlmaier sluit haar eerste seizoen af met een van de grootste werken uit de muziekgeschiedenis: de dodenmis van Giuseppe Verdi.