Programmaboekje

Ein deutsches Requiem

zondag 7 mei
14:15 uur

Geen requiem zo liefdevol als dat van Johannes Brahms. Waar de traditionele dodenmis gaat over de angst voor het grote onbekende, maakt Brahms een hartverwarmende compositie als troost voor de achterblijvers. Daar past de laatste symfonie van Sibelius wonderwel bij. Want in een wervelwind van muzikale indrukken voert een stralende melodie naar een verlichtend einde. 

Door omstandigheden kan onze chef-dirigent Anja Bihlmaier helaas niet komen. We zijn verheugd dat we in dirigent Lawrence Renes een uitstekende vervanger hebben weten te vinden.

Programma

Wie spelen er?

Residentie Orkest Den Haag
Orkest
Jaarlijks bereik van ruim 40.000 scholieren, volwassenen en amateurmusici in educatieve projecten. Onderdeel hiervan is The Residents, waarmee het orkest honderden kinderen uit Haagse wijken in contact brengt met klassieke muziek.
Lawrence Renes
Dirigent
Katrien Baerts
Sopraan
De Belgische sopraan Katrien Baerts staat bekend om haar krachtige en sensuele stem en haar diepgaande en oprechte interpretatie.
Raoul Steffani
Bariton
De Nederlandse bariton Raoul Steffani is dit jaar de winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.
Capella Amsterdam
Koor
In de afgelopen vijftig jaar is Cappella Amsterdam uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse kamerkoren. Door de continue inzet op het gebied van talentontwikkeling, het uitschrijven van compositieopdrachten en de toewijding aan grensverleggende projecten en programma's is Cappella Amsterdam een drijvende kracht achter de koormuziek in Nederland én daarbuiten. Met grote regelmaat zoekt Cappella Amsterdam de grenzen van de koormuziek op door nieuwe en unieke verbindingen aan te gaan, waarin het wezen van het koor wordt bevraagd en de mogelijkheden van het koor tot het uiterste worden opgerekt. Cappella Amsterdam wil het koorrepertoire in al zijn rijkdom laten horen. Daarom voert zij alle koorwerken uit - van vroeg Middeleeuws tot nu - met de klank die zo uniek is voor Cappella Amsterdam en áltijd met volle overgave. Zo houdt Cappella Amsterdam de rijke koorcanon levend, oprecht, dichtbij en toegankelijk. Dirigent is Daniel Reuss.

Fun fact

Johannes Brahms  

(Hamburg, 17 mei 1833 – Wenen, 3 april 1897) 

Brahms in Nederland 

Brahms is meerdere malen in Nederland geweest om zijn eigen werken te dirigeren of te soleren. Een uitvoering in Amsterdam beviel hem echter niet en na afloop zou hij tegen zijn vriend Julius Röntgen hebben gezegd: ‘Naar Amsterdam kom ik alleen maar terug om goed te eten en te drinken.’ 

Leuk om te weten 

Na zijn Zevende symfonie was voor Sibelius de koek grotendeels op. Hij componeerde nog één groot werk, het symfonisch gedicht Tapiola en daarna hield hij het voor gezien. In de dertig jaar die zijn leven hem nog restten hield hij zich grotendeels afzijdig van de muziek. Rond 1945 verbrandde hij zelfs alles wat hij nog had aan schetsen en manuscripten in de open haard van zijn villa Ainola in de buurt van Helsinki. 

Première  

De première van Ein deutsches Requiem in de grote Domkerk van Bremen op Goede Vrijdag 1868 moet op Brahms een onuitwisbare indruk gemaakt hebben. Zijn beste vrienden waren aanwezig, waaronder de beroemde violist Joseph Joachim. Hijzelf dirigeerde en enkele bevriende zangers zongen de solopartijen. Maar het mooiste was nog wel dat vlak voor het concert zijn oude vader Johann Jacob, aan de arm van Brahms’ hartsvriendin Clara Schumann, de kerk binnenkwam waarna zij samen hun plaatsen innamen. 

Vandaag in het orkest

Naomi Bach

1e Viool
Ik heb een prachtige Marconcini uit Ferrara uit 1784, in bruikleen van het NMF. Toen ik in 2007 een aantal violen ging uitproberen was ik direct verkocht bij de mooie klank van dit instrument. Ik ben heel blij dat ik hem nog steeds mag bespelen!

Miriam Kirby

Cello
Vaak ben ik helemaal verliefd op de muziek die ik op dat moment speel of luister, wat het ook is. Heerlijk is dat!

Dorian Cooke

Fagot
De fagot, en de wereld die daarmee voor mij open ging, was het beste wat mij als onzekere puber kon overkomen.
Steu het Residentie Orkest

Steun ons en help alle inwoners van Den Haag te bereiken en te verbinden met onze muziek.

Bekijk alle programmaboekjes

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.