Programmaboekje

Beethoven & Bruckner

vrijdag 26 mei
20:00 uur

Roem is betrekkelijk. Waar voor Beethoven de teleurstellende uitvoering van zijn Vierde pianoconcert het definitieve einde van zijn carrière als pianist betekende, was de uiterst succesvolle première van Bruckners Vierde symfonie zijn grootse triomf. 

Programma

Biografieën

Residentie Orkest Den Haag
Orkest
Jaarlijks bereik van ruim 40.000 scholieren, volwassenen en amateurmusici in educatieve projecten. Onderdeel hiervan is The Residents, waarmee het orkest honderden kinderen uit Haagse wijken in contact brengt met klassieke muziek.
Arthur Jussen
Piano
De bekende Nederlandse pianist begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen bij Lenny Bettman, net als zijn oudere broer Lucas. Studeerde bij Maria João Pires, Jan Wijn en Ton Hartsuiker.
Michal Nesterowicz
Dirigent
De Poolse dirigent Michal Nesterowicz is vaste gastdirigent van het Arthur Rubinstein Philharmonisch Orkest en stond voor onder meer het Concertgebouworkest, BBC Symphony Orchestra en het Tonkünstlerorchester in Wenen.

Fun fact

Josef Anton Bruckner 

(Ansfelden, 4 september 1824 – Wenen, 11 oktober 1896) 

Bruckner kon aandoenlijk naïef zijn. Zo was hij verrukt dat de beroemde dirigent Hans Richter zijn Vierde symfonie wilde uitvoeren. Na de generale repetitie stapte hij op de dirigent af, gaf hem een stuiver en zei dat hij er maar een goed glas bier op zijn gezondheid van moest drinken. De ontroerde Richter bewaarde het muntje zijn leven lang aan zijn horlogebandje. 

Leuk om te weten 

De voorbereiding van het grote concert op 22 december 1808 in Theater an der Wien verliep in grote chaos. Beethoven bemoeide zich met alles en gedroeg zich zo onmogelijk dat de musici en koorleden er genoeg van kregen. Ze weigerden nog onder zijn leiding te spelen en duldden hem alleen maar als pianosolist in diverse werken. Beethoven werd uit de zaal verwijderd en mocht alleen binnenkomen als hij werkelijk nodig was. 

Vandaag in het orkest

Momoko Noguchi

1e Viool
Toen ik ruim vijf jaar was, wilde mijn moeder dat ik een instrument ging spelen.

Diederik van Wassenaer

2e Viool
Ik kan als violist eindeloos bezig zijn om één verraderlijk simpele frase te spelen.

Timothy Dowling

Trombone
Een carrière als orkestmusicus was mijn droom en ik speel nu inmiddels vijftig jaar trombone.

Help Den Haag aan muziek!

Steun ons en help alle inwoners van Den Haag te bereiken en te verbinden met onze muziek.

Bekijk alle programmaboekjes

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.