Een muzikaal eerbetoon


One Minute Symphony door de jonge compositiestudente Katherine Teng

Op 26 mei a.s. klinkt een bijzondere One Minute Symphony, geschreven door de jonge compositiestudente Katherine Teng. Deze keer geen ontmoeting omgezet in muziek maar een muzikaal eerbetoon aan de heer Poorter die het Residentie Orkest in zijn testament heeft opgenomen. Waar haalde de componiste haar inspiratie vandaan en hoe wist zij zijn liefde voor muziek in noten te vangen?

Een stuk dat zowel boeiend als uitdagend zou zijn voor de musici van het Residentie Orkest, maar tegelijkertijd toegankelijk en plezierig voor het publiek om naar te luisteren. Dat was de opdracht die compositiestudente Katherine Teng meekreeg. Maar bovenal de bijzondere nalatenschap van de heer Poorter. “Zijn vriendelijkheid en enorme toewijding aan het Residentie Orkest neem ik mee in het compositieproces. Hij was een trouw bezoeker en was sinds jaar en dag bij vrijwel alle concerten te vinden. Daarnaast schreef hij vele brieven aan het orkest om zijn dankbaarheid te betuigen. Hoewel ik die brieven niet heb kunnen lezen, voelde ik wel aan alles dat hij het orkest enorm waardeerde en steunde. Zijn overtuiging was om met de kracht van muziek mensen samen te brengen. Ik voelde me zeer vereerd om met mijn compositie een muzikaal eerbetoon aan hem te brengen.”

Morse

“Vanwege de onbekende inhoud van de brieven van de heer Poorter, waar de titel Lost Letters naar verwijst, verkende ik verschillende muzikale opties die een gevoel van mysterie konden overbrengen. Ik experimenteerde met verschillende soundscapes, waarbij ik ademhalingen en stiltes gebruikte om een gevoel van ruimte en leegte te creëren. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de morsecode te gebruiken als een muzikaal element om zo het schrijven van brieven weer te geven. Ik experimenteerde met verschillende manieren om de letters van de naam van de heer Poorter te vertalen in muzikale patronen. Vervolgens ontwikkelde ik deze patronen tot muzikale motieven die uiteindelijk de ruggengraat van het stuk werden. Van daaruit voegde ik andere muzikale elementen, instrumenten en soundscapes toe om verschillende stemmingen en emoties te verkennen.”

"Ik hoop dat mijn compositie mensen zal inspireren om de kracht van muziek te ervaren om ons met elkaar en met de wereld om ons heen te verbinden."

- Katherine Teng

De kracht van muziek

“Met mijn compositie hoop ik de erfenis van de heer Poorter en zijn liefde voor het Residentie Orkest in ere te houden. Ik hoop ook een gevoel van mysterie voor het publiek te creëren, terwijl ze de muzikale motieven en soundscapes beleven die het idee van verloren brieven weerspiegelen. Uiteindelijk hoop ik dat mijn compositie mensen zal inspireren om de kracht van muziek te ervaren om ons met elkaar en met de wereld om ons heen te verbinden.”

Meer lezen over nalaten aan het Residentie Orkest?