Programmaboekje

RO NOW: Inner Choices

vrijdag 19 april
19:00 uur tot circa 21:45 uur

Deze RO NOW staat in het teken van spannende zoektochten en keuzes: wanneer heb jij voor het laatst een keuze gemaakt die je wereld op zijn kop zette?

Programma

Waar ga je naar luisteren?

Mahler

Tot over zijn oren verliefd was Gustav Mahler in 1884, op dat moment dirigent van de opera in Kassel, op zangeres Johanna Richter. Maar het liep op niets uit en hij verzachtte zijn liefdesverdriet met het schrijven van de Lieder eines fahrenden Gesellen over de zwerftochten van een ambachtsgezel die, trekkend van de ene meester naar de andere, mijmert over zijn ongelukkige liefde.

Hierdoor is het stuk dubbel autobiografisch. Enerzijds de hopeloze hartstocht voor Johanna Richter, anderzijds zijn gevoel dat hij als jong componist zich nog een leerling voelde. Mahler schreef de liederen oorspronkelijk voor zang met pianobegeleiding. Pas veel later, tussen 1891 en 1896, maakte hij er een versie voor zang en orkest van.

Franck

César Franck was een van de weinige Franse componisten van de negentiende eeuw die zich bezighield met de symfonie en zelfs dat deed hij maar eenmaal. In zijn Symfonie uit 1888 is onmiskenbaar de organist Franck te herkennen. Zijn orkestratie is in blokken van instrumenten gedacht, vergelijkbaar met de verschillende mogelijkheden van het orgel. Soms is die klank robuust en direct, maar soms ook van een prachtige verfijndheid en subtiliteit, die doet denken aan het impressionisme. Uniek is de inventiviteit die Franck in deze symfonie aan de dag legt. Zoals de structuur: in afwijking met de traditionele vierdeligheid, nam de componist genoegen met drie delen.

En er is meer. Onnavolgbaar hanteert Franck een thema dat steeds weer terugkeert, waarbij melodieën in telkens nieuwe varianten en kleuren worden getoond. Eigenlijk heeft de symfonie maar één hoofdmotief dat Franck in elk deel tot een eigen thema laat uitgroeien, van het felle allegro van het eerste deel, de melancholieke melodie van de althobo in het tweede deel, tot de onstuimige fanfare uit de finale. Met dit alles hoort deze symfonie met de Fantastique van Berlioz en de Orgelsymfonie van zijn tijdgenoot Saint-Saëns tot het beste wat Frankrijk deze eeuw aan symfonieën heeft voorgebracht.

Wil je meelezen met de liedteksten van Mahler? Download ze hier!

Biografieën

Residentie Orkest Den Haag
Orkest
Het Residentie Orkest zet al bijna 120 jaar de toon als symfonieorkest. Daar zijn we trots op. We hebben een breed, verrassend en uitdagend repertoire en voeren de mooiste composities uit.
Andrew Grams
Dirigent
De Amerikaanse gastdirigent Andrew Grams, een absolute publiekslieveling, staat bekend om zijn dynamische concerten. Hij leidde diverse orkesten in de VS en was muzikaal directeur van het Elgin Symphony Orchestra.
Manuel Walser
Bariton
De Zwitserse bariton Manuel Walser is een bekend opera- en liedzanger en studeerde bij Thomas Quasthoff. Was onder meer ensemblelid bij de Wiener Staatsoper.
Het Residentie Orkest biedt de dirigent en solist bij dit concert een linosnede aan van de Haagse kunstenaar Mariska Mallee.

Sad Fact

Arme César Franck

Hoe tragisch kwam Franck aan zijn einde. In juli 1890 werd hij aangereden door een Parijse paarden-omnibus. Aanvankelijk leek het mee te vallen, maar in de weken daarna werd hij steeds zieker van zijn interne verwondingen. Hij overleed op 8 november.

Vandaag in het orkest

Francisca Portugal

Viool

Alexander van Eerdewijk

Althobo

Mathilde Wauters

Harp
Help Den Haag aan muziek!

Steun ons en help alle inwoners van Den Haag te bereiken en te verbinden met onze muziek.

Bekijk alle programmaboekjes

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.