RO & KC LABTalentontwikkeling bij het Residentie Orkest

"Studenten leren enorm veel als ze echt moeten dirigeren en moeten communiceren met de musici en componisten en dat is voor iedereen een enorme winst"

- Jac van Steen - dirigent en docent

Het Residentie Orkest gelooft in het stimuleren van talent: de huidige studenten zijn de beroepsmusici van morgen. We dragen bij aan talentontwikkeling op verschillende niveaus: van het aanwakkeren van nog onontgonnen talent bij basisschoolkinderen tot het uitnodigen en begeleiden van jonge musici, dirigenten en componisten aan het begin van hun (internationale) carrière. De intensieve samenwerking met onze bovenburen, het Koninklijk Conservatorium, is de basis van onze talentontwikkelingsprogramma’s. Een van onze projecten is het RO x KC Lab, waar algemeen en artistiek directeur Sven Arne Tepl meer over vertelt.

RO x KC Lab
“Dit is een project dat in de coronatijd tijdens de lockdown is ontstaan. Het RO x KC Lab is een proeftuin waarin de hiervoor beschreven projecten en opleidingen worden samengevoegd. We hebben een ensemble uit het orkest, vier leerling-componisten, de NMO leerling-dirigenten en de Art of Sound leerling-toonmeesters. Hun docenten zijn er ook allemaal bij. De componisten moeten in korte tijd een stuk van vier minuten schrijven, en dit wordt ter plekke gerepeteerd; de componisten krijgen feedback uit het ensemble, de dirigenten worden begeleid door bijvoorbeeld Jac van Steen, en de toonmeesters maken opnamen onder leiding van Daan van Aalst. Hier komt zoveel energie samen, het is ongelooflijk intensief! Het duurt maar één dag, maar iedereen die er aan meewerkt ervaart de grote meerwaarde ervan.”

Met dank aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en het Kersjes Fonds.

"Het is een ongelooflijke belangrijke taak voor het Residentie Orkest om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een nieuwe generatie componisten en dirigenten"

- Concertmeester Wouter Vossen

Meer weten over talentontwikkeling bij het Residentie Orkest?