Residentie Orkest keert terug naar Haagse wijk Transvaal

In het hart van de Haagse wijk Transvaal klonken zondag 11 september de mooiste klassieke klanken. Het Residentie Orkest speelde deze middag in JulianaPlaza meesterwerken uit het repertoire voor piano, viool en cello. Het ensemble bestaande uit Gerard Spronk (viool), Miriam Kirby (cello) en Ksenia Kouzmenko (piano) bracht composities van Beethoven, Mozart en Bach afgewisseld met werk van jongere componisten.


Algemeen en artistiek directeur Sven Arne Tepl leidde het publiek door het programma heen, vertelde bijzonderheden over het repertoire en ging met musici in gesprek. “Muziek brengt mensen samen, jong en oud. Waar je ook vandaan komt, met muziek spreken we dezelfde taal”, aldus pianiste Ksenia Kouzmenko. Ze vertelde over het gemis van familie en vrienden in haar geboorteland Belarus, maar ook hoe blij ze was om weer in Transvaal te mogen zijn. De wijk kent ze goed uit de tijd dat ze in Den Haag woonde en met haar kleine budget wekelijks boodschappen deed op de Haagse markt.

"Het mooie van muziek is dat het ons de mogelijkheid geeft om terug te keren naar plekken die ons lief zijn."

- Ksenia Kouzmenko

Enthousiaste reacties op het concert kwamen niet alleen van de aanwezige oudere generatie, maar ook van kinderen uit de wijk. “Ik kende het orkest al een beetje, want we zijn ook bij het Zuiderparkzomerconcert geweest”, vertelde een jong meisje (8) dat samen met haar moeder en zus helemaal vooraan in de zaal had plaatsgenomen. “Ik zou ook wel een instrument willen leren bespelen. Maar ik twijfel nog of ik cello of viool leuker vind, dus ik ga goed luisteren.” Na afloop vroegen we haar of ze nu wist wat haar lievelingsinstrument is. “Ja, ik vind piano het allermooist.”

Het Concert voor Transvaal is onderdeel van Symphony 2030, de maatschappelijke programmering van het Residentie Orkest, en wordt jaarlijks gratis aangeboden aan wijkbewoners van Transvaal. Het concert wordt in samenwerking met JulianaPlaza georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, VriendenLoterij Fonds en Rabobank.

Foto's: Annebeth Rosenboom
Meer weten over het Residentie Orkest in de wijk?