Residentie Orkest gaat in mei met Beethoven 9 de Haagse wijken in

Beethovens Negende symfonie – met de boodschap Alle Menschen werden Brüder – ging tweehonderd jaar geleden in première. Het Residentie Orkest viert die verjaardag niet alleen met grootse uitvoeringen op 24 en 26 mei in Amare, maar ook met diverse muzikale activiteiten in mei in Haagse wijken.

Het Residentie Orkest Den Haag gelooft erin dat de kracht van muziek voelbaar en bereikbaar is voor iedereen, van jong tot ouder. Ook voor mensen die geen kaartje (kunnen) betalen voor concerten in Amare. Vanuit die overtuiging initieert het orkest met RO in de Wijk activiteiten in de Haagse wijken of participeert erin. De Negende van Beethoven met slotstuk Alle Menschen werden Brüder is de muzikale vertaling bij uitstek van ‘Samen voor een mooier Den Haag’. Het Residentie Orkest grijpt de periode in aanloop naar de concerten op 24 en 26 mei in Amare aan om samen met maatschappelijke partners als Buddy Netwerk, CultuurSchakel en PEP deze boodschap uit te dragen in Den Haag. Muziek heeft immers de kracht om te verbinden.

Maandag 20 mei: Stadswandeling + Carillonconcert

Tijdens een stadswandeling van Buddy Netwerk en het Residentie Orkest door het centrum van Den Haag speelt stadsbeiaardier Gijsbert Kok in de Grote Kerk o.a. fragmenten uit Beethovens Negende symfonie.

Bij de Grote Kerk staat een mobiel videoscherm (hier worden ook routekaarten uitgedeeld). Op het videoscherm is o.a. een video te zien is waarin bastrombonist Wouter Iseger op bezoek gaat bij stadsbeiaardier Gijsbert Kok. Zij vertellen over de Negende van Beethoven en de vertaling van de symfonie naar het carillon. Ook is er een QR-code te scannen (hiervoor heb je een smartphone nodig), daarmee kun je de beiaardier live zien spelen.

Als u de route voltooid heeft kunt u (tot 14.00 u) bij het startpunt een muntje ophalen, waarmee je in de Nutstuin bij Café Soof een consumptie kunt halen. Deze tuin is ook de ideale plek om te genieten van het carillonconcert.

Het start- en eindpunt is voor de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag (tegenover het Nutshuis). Tussen 11.00 en 14.00 uur kun je zelfstandig de wandeling starten en wandelen. Tussen 12.00 en 13.00 uur speelt Gijsbert Kok, stadsbeiaardier van Den Haag, op het carillon van de Grote Kerk.

Wil je de wandelroute alvast bekijken of uitprinten? Download 'm hier!
Vrijdag 24 mei: Verrassing

Tussen 12.45 en 13.00 uur zorgt het Residentie Orkest op of rond de Turfmarkt voor een grote verrassing. Wie meer wil weten moet erbij zijn.

Vrijdag 24 mei, 20.15 & zondag 26 mei, 11.00 uur, Amare: BEETHOVEN 9

Het is bijna ondenkbaar: je bent volledig doof en je schrijft de symfonie der symfonieën. Een kolossaal muziekstuk met een universele, actuele boodschap van vrede en harmonie. Tweehonderd jaar geleden schreef Beethoven zijn imposante Negende symfonie. Dat wordt wereldwijd gevierd. Ook in Den Haag, waar Alle Menschen werden Brüder onlosmakelijk met het Vredespaleis verbonden is. Het Residentie Orkest o.l.v. vaste gastdirigent Richard Egarr, een bijzonder solistenkwartet met sopraan Ilse Eerens, mezzosopraan Barbara Kozelj, tenor Joel Williams en bas Andreas Wolf en het fantastische koor Laurens Symfonisch brengen je Beethovens monument voor de mensheid. Een kroonjuweel vol hoop en levenslust. Dat moet je een keer live meemaken.

Eerdere activiteiten:

Zaterdag 11 mei: Vrijwilligersmarkt & pop-ups

Op initiatief van het Residentie Orkest organiseert PEP Den Haag voor het eerst een uitgebreide Vrijwilligersmarkt, waarbij CultuurSchakel en Open Amare zijn aangesloten als partners. Onder het motto ‘Samen voor een mooier Den Haag worden inwoners van Den Haag in contact gebracht met organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers en nieuwe leden voor amateurmuziekgezelschappen. Deze gezelschappen verzorgen ook enkele optredens. Vier hoornisten van het Residentie Orkest openen samen met zangers van vier amateurkoren om 13.00 uur de Vrijwilligersmarkt in Amare met Beethoven 9. Van 14.00 tot 15.00 uur toeren de vier hoornisten in een tuktuk door de stad en geven ze pop-up optredens op de toren van Theater de Vaillant en bij het beeld van Haagse Harry.

Kijk hier voor meer informatie!

Er zijn nog kaarten voor het Zondagochtendconcert: Beethoven 9