Portiekmuziek


“Een heel andere manier om mensen met muziek te verblijden!"

Met Portiekmuziek brengen musici van het Residentie Orkest muziek tot aan de voordeur. Buren die elkaar nog nooit ontmoet hebben, maken tijdens deze buurtconcerten laagdrempelig kennis met elkaar.

Zo zorgt dit initiatief voor meer verbinding tussen wijkbewoners die zich eenzaam voelen of nauwelijks buiten de deur komen. Portiekmuziek is onderdeel van Symphony 2030, de maatschappelijke programmering van het Residentie Orkest. 

Trompettist Robert-Jan stond recent met vier collega-orkestleden op de skatebaan van de Haagse Sport Centrale in Laak. Ze waren niet de enige performers: ook drie breakdancers van het Haags Hiphop Centrum (H3C) lieten hun skills zien.

“Een heel andere manier om mensen met muziek te verblijden! De combinatie van muziek en dans, en dan ook nog eens in een skatepark - dat zijn de unieke momenten van Portiekmuziek”, vertelt Robert-Jan. “Met zoveel plezier muziek maken en samenwerken met een dansgroep waar het enthousiasme vanaf druipt, dat is waar we het voor doen!”

Mooier dan op cd

Op de stoep, in het park of vanuit een binnentuin: tijdens Portiekmuziek worden allerlei locaties aangedaan. Zo speelden Mara Oosterbaan (viool) en Timur Yakubov (altviool) vanaf het terras van Bibliotheek Nieuw-Waldeck duo’s van Mozart.

Maarten Jansen (68) is er met zijn maatje Willy de Vries (93), door onze partner Stichting Buddy Netwerk uitgenodigd. "Eerlijk gezegd houd ik zelf meer van Bach", bekent Maarten. "Maar Mozart is óók mooi, we hebben live muziek al zo lang moeten missen." Zijn maatje Willy gaat er helemaal in mee: "Ik heb er geweldig van genoten. Het klinkt zelfs mooier dan op een cd. Van mij hadden ze nog best een tijd mogen doorspelen."

Portiekmuziek in Loosduinen, Bibliotheek Nieuw-Waldeck
Portiekmuziek in Laak, Haagse Sport Centrale

Meer Portiekmuziek?

Portiekmuziek is bedoeld voor mensen die zelf niet zo snel naar de concertzaal zouden gaan. “Het liefst willen we de muziek aan zoveel mogelijk mensen ten gehore brengen”, vertelt projectleider Fonda Sahla. In de toekomst zullen er nog meer Portiekmuziek-optredens worden georganiseerd in onder meer Transvaal, Laakkwartier, Schilderswijk en Scheveningen.

Portiekmuziek in Transvaal, Voedselbank Paardenberg
Vrienden voor Portiekmuziek

Portiekmuziek wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van het Residentie Orkest. Ook bijdragen aan dit project? Word Vriend!