"Met deze nieuwe pauken zijn de mogelijkheden eindeloos"

Dankzij een schenking van het Stichting Instrumenten Fonds hebben wij ons instrumentarium uit kunnen breiden met een set nieuwe pauken. Deze zijn specifiek bedoeld voor muziek van de barok tot aan de vroege romantiek.


De Adams Schnellar ‘Classic’ pauken zijn een zeer welkome aanvulling. “Vijf jaar geleden hebben wij een fantastische set pauken gekregen van de Vereniging Vrienden van het Residentie Orkest. Dat is een set met grote ketels. De ketels van de nieuwe Classic set hebben ongeveer de helft van het volume, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor muziek met kleinere strijkersbezettingen”, legt aanvoerder-pauken Chris Leenders uit.

Geitenvellen
“In kleinere bezettingen overspelen we het orkest heel snel”, voegt collega Martin Ansink hieraan toe. “Met deze nieuwe pauken zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook zitten er nu geitenvellen op de ketels gespannen. Deze bieden een hele mooie compacte klank, die enerzijds op zichzelf staat maar ook nog goed mengt met de klank van het orkest.”

Radio-opname
Om zich te verdiepen in de aanschaf hebben Martin en Chris veel geluisterd naar andere orkesten. Op die manier kwam de set van Adams in beeld. Chris: “We konden de set een aantal weken op proef krijgen. In dit proces is het ook heel belangrijk om goed naar elkaar te luisteren: de klankervaring terwijl je speelt kan heel anders zijn dan in de zaal. Gelukkig konden we de proefset gebruiken tijdens het Zondagochtendconcert op 17 januari jl. Ik heb meteen de radio-opname teruggeluisterd om te horen hoe de pauken klonken.”

Revolutionair
Ook algemeen en artistiek directeur Sven Arne Tepl is heel enthousiast over de nieuwe set en noemt ze revolutionair. “De klank is heel precies, met weinig vervorming. Het is een enorm waardevolle aanvulling op ons instrumentarium voor muziek uit deze periode. Prachtig dat door de steun van Stichting Instrumenten Fonds onze artistieke ambities kunnen worden waargemaakt.”

Wat is Stichting Instrumenten Fonds?
Stichting Instrumenten Fonds voor het Residentie Orkest is opgericht om de kwaliteit van de muziekinstrumenten waarop de leden van het orkest spelen te verbeteren. Dat kan door middel van een lening of een schenking. Jaarlijks doneert de Vereniging Vrienden een deel van haar inkomsten aan het Instrumenten Fonds. 

Chris Leenders, aanvoerder pauken, achter zijn nieuwe instrumenten in wording. De pauken lijken klaar te zijn maar er wordt nog iets veranderd en geperfectioneerd aan de voet van het instrument. De nieuwe onderdelen daarvoor worden geproduceerd maar dat kost nog even wat tijd. Op de achtergrond trouwens de plek in de fabriek waar de ketels gehamerd, gepolijst en gelakt worden.

Het geitenvel is inmiddels al gemonteerd. Dit vel zorgt voor een heel kenmerkende korte klank, zeer geschikt voor het klassieke repertoire met kleinere ensembles. Chris wilde graag kunnen switchen tussen een geiten- en een kalfsvel zodat hij de beschikking heeft over een bredere klankkleur. Die vellen kan hij eenvoudig zelf verwisselen en daar heb je andere spanschroeven en spanhaken voor nodig.

Het stemmen van deze Classic Schnellar pauken gebeurt niet middels een pedaal maar door te draaien aan een handel aan de zijkant van het instrument. De afstelling moet aangepast worden aan het soort gebruikte vel en ook dat kan de paukenist zelf middels een eenvoudig draaisysteem.
Dankzij een schenking van het Stichting Instrumenten Fonds hebben wij ons instrumentarium uit kunnen breiden met een set nieuwe pauken. Ook bijdragen? Dat kan!