Nederlandse première van The Louder the Birds Sing


Door componist Angela Elizabeth Slater

"Mijn muziek is over het algemeen kleurrijk en zeer expressief. Soms wordt het gekenmerkt door gepassioneerde, expressieve, ja zelfs romantische, melodische ideeën, en andere keren is het veel complexer in harmonie en ritme, en komt het dichterbij atonale muziek!"

- Angela Elizabeth Slater

Wederom een Nederlandse première bij het Residentie Orkest! Op zondag 21 april klinkt voor het eerst in ons land The Louder the Birds Sing van de Britse componiste Angela Elizabeth Slater. Ze schreef het tijdens de coronalockdown en won daarmee de Gaudeamus Composition Award.

Aanleiding tot het werk The Louder the Birds Sing was een fenomeen dat componist Angela Elizabeth Slater ontdekte tijdens de donkerste begindagen van de coronapandemie. In de stilte van de lockdown ontdekte ze dat de vogels in haar omgeving veel luider leken te zingen. Maar het bleek dat de vogels niet meer geluid maakten als wel dat door de sterke afname van de menselijke geluidsvervuiling de vogels plotseling veel beter hoorbaar waren. Het leverde een ongemakkelijk dubbel gevoel op. Aan de ene kant de kwetsbaarheid van de mens die door een virus in een isolement terecht komt en aan de andere kant de vogels die vrijuit hun lied blijven zingen. Die tegenstrijdige emotie is de basis van dit orkestwerk. Je hoort de uitbarstingen van machteloze woede over de beklemmende pandemie, maar in de stilte ook de vogels die met hun gezang tonen dat het leven gewoon doorgaat.

De Nederlandse première van The Louder the Birds Sing bijwonen?