Licht in donkere dagen

Nu de dagen sneller koud en donker worden, vult muziek dit aan door te verwarmen en te verlichten. Het brengt ons samen in Amare of de Nieuwe Kerk. Op 3 november jl. speelden we het Divali-concert, een bijzonder concert met muziek als verbindende factor.   

"‘Dit gaat echt over verbinding, iets voor elkaar betekenen. Er zijn prachtige arrangementen geschreven voor deze avond. Zo brengt muziek ons nog dichter bij elkaar.’"

- Sven Arne Tepl – Algemeen en artistiek directeur Residentie Orkest

Divali, ook bekend als het Lichtjesfeest, is een Hindoestaans feest. Het Residentie Orkest maakt met trots deel uit van het Divali-concert in de Nieuwe Kerk. Op 3 november begon de avond met het aansteken van de dia, het heilige licht, in Amare. Daarna volgde een lichtjesoptocht met leerlingen van de Shri Vishnu basisschool te Den Haag. Een mooie optocht die per toeval kruiste met de Haagse Fietslichtjesparade, waardoor het een overweldiging was van licht rondom het Binnenhof. 

Groots gevierd 
De Divali-viering wordt in Den Haag groots gevierd. Den Haag is immers de Hindoestaanse hoofdstad van het land en op zo’n feestdag kan muziek uiteraard niet ontbreken. Algemeen en artistiek directeur Sven Arne Tepl: ‘De Hindoestaanse gemeenschap in Den Haag is de grootste op het continent. Het is bijzonder dat zij contact met ons hebben gezocht om samen te werken. Dit gaat echt over verbinding, iets voor elkaar betekenen. Er zijn prachtige arrangementen geschreven voor deze avond. Zo brengt muziek ons nog dichter bij elkaar.’ Het Residentie Orkest heeft al een aantal keren geparticipeerd in het Haagse Divali-concert.  

"‘Door de arrangementen komen letterlijk en figuurlijk twee werelden bij elkaar.’"

- Jos Tieman - Contrabassist Residentie Orkest

Meer dan muziek 
Contrabassist Jos Tieman speelde voor de derde keer mee in het Divali-concert. ‘Het is een hele bijzondere avond. Iedereen is prachtig uitgedost en er zit een voelbare spirituele laag in het concert. Voor dit publiek is wat we spelen meer dan muziek.’ 
Ook hij is lovend over de arrangementen. ‘Dit is een idioom dat ik als Westerse musicus helemaal niet ken. Het is alsof ik een vreemde taal moet schrijven. Door de arrangementen komen letterlijk en figuurlijk twee werelden bij elkaar. Dat is heel knap gedaan.’ 

Imagine 
Het einde van het Divali-concert was memorabel door een bijzondere overgang. Hier speelden het ensemble van het Residentie Orkest een Hindoestaans lied samen met Denise Jannah, een Nederlandse jazz-zangeres van Surinaamse afkomst. Dit ging ongemerkt over in Imagine van John Lennon. Waardoor de betekenis van Imagine weer op een nieuwe wijze in het licht werd gezet. 

Jos ziet meer kansen voor dit soort programmering in Den Haag. ‘Het is fijn dat we op deze manier in contact zijn met de Hindoestaanse gemeenschap. Misschien kunnen we op deze manier ook een bijdrage leveren aan de viering van het Suikerfeest.’ 

Benieuwd geworden hoe het Divali-concert eruitziet en klinkt? Afgelopen jaar heeft het Divali-concert zonder publiek plaatsgevonden wegens de coronapandemie. Het concert is toen opgenomen en kun je hieronder bekijken.  

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden