Jean-Guihen Queyras komend seizoen artist in residence in Den Haag

Jean-Guihen Queyras is in het seizoen 2024/2025 artist in residence in Den Haag bij het Residentie Orkest, Amare en het Koninklijk Conservatorium. Bij concerten onder leiding van Kerem Hasan, Anja Bihlmaier en Jun Märkl in Amare, het Concertgebouw en De Doelen speelt de topcellist werken van Dvořák, Haydn en Bartók.

De internationaal gevierde cellist Jean-Guihen Queyras (Montreal, 1967) staat bekend om zijn brede repertoire. Hij vertolkt celloconcerten van Haydn en Vivaldi maar speelt ook muziek van Dallapiccola, Kurtag, Ligeti, Webern, Boulez en Gilbert Amy. Hij speelde met alle toporkesten en maakt deel uit van diverse kamermuziekensembles, waaronder een pianotrio met Isabelle Faust en Alexander Melnikov. Zijn CD’s, de meest recente met werken van Dutilleux, verschijnen bij Harmonia Mundi. Queyras is docent aan de Musikhochschule in Freiburg en artistiek leider van het festival Rencontres Musicales de Haute-Provence. Hij bespeelt een cello van Gioffredo Cappa uit 1696, ter beschikking gesteld door het Mécénat Musical Société Générale.

Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest: “Ik ken Jean-Guihen al twintig jaar. Hij is regelmatig bij ons te gast geweest en hij verstaat de kunst kamermuzikaal met het orkest te werken. Hij is echt geïnteresseerd in de musici. Iedere samenwerking met hem is een feest. Daarbij heeft hij fantastische ideeën. Wie anders durft het aan om het Altvioolconcert van Bartók voor cello te bewerken.”

Lees hier een uitgebreid interview met Jean-Guihen Queyras.

Concerten met Jean-Guihen Queyras

vr 30 aug, Concertgebouw: Dvořáks Celloconcert

di 17 sep, Amare: Dvořáks Celloconcert

vr 14 & zo 16 feb, Amare: Haydns Celloconcert in D

za 15 feb, De Doelen: Haydns Celloconcert in D

vr 23 & zo 25 mei, Amare: Bartóks Altvioolconcert in bewerking voor cello