Interview met concertmeester Wouter Vossen


"Fagerlunds muziek spreekt mij erg aan: vanuit het hart geschreven, emotionele muziek met mooie melodieën"

Wouter Vossen is sinds 2018 concertmeester bij het Residentie Orkest. Daarnaast is hij violist in het Storioni Trio, dat tot ver over de landsgrenzen furore maakt en dit seizoen zelfs met het Residentie Orkest zal optreden. Wat is dat voor trio? En wat vindt Wouter van de nieuwe zaal in Amare?

“Ik vind Amare een groot succes!”, zegt Wouter enthousiast. “De concertzaal klinkt schitterend, en hij is qua formaat perfect. We kunnen er het hele orkestrepertoire spelen, ook de grootste symfonieën. Wat opvalt is de intieme sfeer in de zaal; als orkestlid heb je tijdens concerten het gevoel door het publiek omarmd te worden. Er zijn niet veel concertzalen die dat hebben. Ook heel fijn is de wisselwerking met het Koninklijk Conservatorium, die steeds intensiever wordt. Al die muziekstudenten die in Amare rondlopen, en tijdens onze repetities in de zaal zitten: inspirerend!”

Tekst vervolgt onder de foto

Wouter Vossen op de concertmeestersstoel tijdens het Prinsjesdagconcert

Nieuwe culturele hart van Den Haag
“Na de toch wat moeizame jaren in het Zuiderstrandtheater, laat Amare ons orkest enorm groeien. Dat komt door de goede akoestiek, die het samenspelen bevordert, maar het is ook een mentale kwestie: de trots die wij voelen op ‘onze’ zaal. Dirigenten, solisten, het publiek: iedereen wordt er blij van. Amare trekt steeds meer, en ook steeds jonger publiek! Afgelopen seizoen speelden wij Sjostakovitsj’ Tiende symfonie, en na afloop kwam ik tal van razend enthousiaste jongelui tegen. Ik hoop dat ook de lokale politiek dit allemaal opmerkt en het positief zal waarderen. Amare heeft ongelooflijk veel potentie. Dit is het nieuwe culturele hart van Den Haag, en het verdient gulle steun en zorg.”

Herman Krebbers
In een andere tijd en in een andere concertzaal, het Gebouw voor Kunst en Wetenschappen, speelde het Residentie Orkest vele jaren onder concertmeester Herman Krebbers. In de jaren negentig werd hij Wouters leraar. “Herman Krebbers was voor mij een groot inspirator. Hij was al in de zeventig, maar hij speelde het hele vioolrepertoire nog op een zeer hoog niveau. Wij hebben elkaar goed leren kennen, er is in die jaren een vriendschapsband ontstaan. Na mijn studie hebben we steeds weer contact gezocht. Dat ik nu zelf concertmeester van het Residentie Orkest ben, voelt heel bijzonder.”

Storioni Trio
Herman Krebbers was ook violist in het Guarneri-trio, met cellist Jean Decroos en pianiste Danièle Dechenne. “Tijdens mijn vioolstudie heb ik samen met pianist Bart van de Roer en mijn broer Marc Vossen op de cello het Storioni Trio gevormd. Toen dit serieuze trekken kreeg, heeft Herman Krebbers mij zijn partituren van zowat het hele pianotrio-repertoire geschonken. Een geweldig cadeau!”

Het Storioni Trio, vernoemd naar de maker van Wouters viool uit 1794, concerteert over de hele wereld. “We bestaan nu bijna dertig jaar, maar het is alsof we gisteravond ons eerste concert gaven in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, waar we na afloop zittend op de rand van het podium uithijgden. We zijn met zijn drieën een hecht clubje. Er is vriendschap, collegialiteit, respect, speelplezier. En ons jaarlijkse Storioni-festival in Eindhoven is steeds weer een grote vreugde, met al die musici die ad-hoc met elkaar musiceren.”

Tekst vervolgt onder de foto

Storioni Trio samen met Residentie Orkest
Op vrijdag 26 april a.s. zal het Storioni Trio met het Residentie Orkest de Nederlandse première verzorgen van een Tripelconcert, gecomponeerd door de vermaarde Finse componist Sebastian Fagerlund. Het werk is geschreven voor het Storioni Trio; Fagerlund componeerde eerder voor hen al een pianotrio. Fagerlunds omvangrijke oeuvre behelst kamermuziek, soloconcerten, orkestwerken en een opera. “Zijn muziek spreekt mij erg aan”, vertelt Wouter. “Het is niet abstract of atonaal, maar vanuit het hart geschreven, emotionele muziek, met mooie melodieën. Wij zijn erg benieuwd naar het Tripelconcert.”
Ronald Touw

Het Residentie Orkest samen met het Storioni Trio? Dat moet je horen!