Residentie Orkest meets Storioni Trio

+ Beethoven 3 ‘Eroica’

Datum
vrijdag 26 april
Locatie
Concertzaal Amare, Den Haag
Kaarten
Vanaf € 34,-
Musici
Dirigent: Antony Hermus
Ensemble: Storioni Trio
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

Vanavond dirigeert gastdirigent Antony Hermus muziek waarvan de partituur nog nat is van de inkt. Sebastian Fagerlund heeft zijn Tripelconcert 'Lanterna' speciaal voor het Storioni Trio én het Residentie Orkest gecomponeerd. De Fin staat bekend als postmoderne impressionist van klanklandschappen, zeer extatisch en vernieuwend. Beethoven in zijn tijd kon er ook wel wat van. Met zijn Eroica rekte hij alle mogelijke muzikale grenzen zóver op, dat we direct de Romantiek in gleden.

Westerse en Aziatische invloeden hoor je terug in het stoere en toch ook kwetsbare werk van de Finse componist Fagerlund. Het Storiono Trio is een van ’s werelds meest toonaangevende pianotrio’s. Violist in het trio is onze eigen concertmeester Wouter Vossen. Zo komen alle muzikale lijntjes vanavond mooi bij elkaar tijdens de Nederlandse première van het Tripelconcert. Gastdirigent Antony Hermus eindigt heroïsch met Beethovens geliefde Eroica, de eerste romantische symfonie en wereldwijd een van de meest gespeelde. Oorspronkelijk opgedragen aan Napoleon, totdat Beethoven erachter kwam dat de generaal vooral eigenbelang bevocht. Met een woeste pennenstreek maakte hij de opdracht ongedaan.

"A trailblazing, mammoth masterpiece, glorifying the life of a great heroic figure. The best symphony of all time has to be the Eroica."

- BBC Music Magazine

"Een Nederlandse première vanavond: het Tripelconcert dat de Finse componist Sebastian Fagerlund schreef voor het Storioni Trio. Hedendaagse componisten maken gebruik van dezelfde twaalf noten die voorkomen in de hele muziekgeschiedenis, maar je hoort het geluid van nu. De weerklank van wat er leeft in de huidige maatschappij."

- Sven Arne Tepl

Antony Hermus voor het Residentie Orkest
Storioni Trio