Zoektocht naar schoonheid

Beauty Talk

De RO NOW op 3 november wordt wel heel bijzonder. We gaan samen op zoek naar de essentie van schoonheid. Esthetica, kunst, kitsch, persoonlijke smaak, inspiratie. Het komt allemaal aan bod.

Deze avond is een unieke kans. Niet alleen door al het moois wat we gaan horen, maar ook omdat we je uitdagen om samen over het begrip ‘schoonheid’ te filosoferen. Een avond dus die ons hopelijk nieuwe kennis, inzichten en inspiratie brengt!

Beauty Talk

Hoe is schoonheid te definiëren? Hoe brengt het ons in beweging? Bestaat het? We weten dat we schoonheid plotseling ervaren, het ons omhult met geluk. Maar waarom het gebeurt, en hoe, dat blijft een mysterie. Deze drie experts laten onder leiding van Yuki Kho hun licht schijnen over dit mysterieuze fenomeen. Met hun zeer verschillende expertises belooft dit een spannend gesprek te worden.

Directeur van museum Voorlinden, Suzanne Swarts, deed de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en studeerde daarna kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2006 werd ze curator van de Caldic Collectie, de kunstverzameling van Joop van Caldenborgh. Samen met hem bouwde ze museum Voorlinden in Wassenaar, dat in 2016 de deuren opende. Vanuit deze positie geeft ze relevante hedendaagse kunst een podium. We zijn benieuwd of schoonheid in deze keuzes een rol speelt.

Cosmetisch arts drs. Robert Schoemacher is de meest toonaangevende arts op het gebied van cosmetische behandelingen in Nederland. Met ruim dertig jaar ervaring is hij dé specialist op het gebied van injectables. Je kent hem waarschijnlijk vanwege zijn vele tv-optredens. De auteur van het boek Schoonheid zit van buiten brengt een heel eigen kijk op het begrip schoonheid mee.

Monique Roelofs is hoogleraar filosofie van kunst en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek speelt zich af op het raakvlak tussen esthetica en politiek. Ze heeft in verschillende publicaties aandacht besteed aan de rol van de schoonheid, en de beloftes die schoonheid vaak in zich draagt, zoals geluks- en vrijheidbeloftes, alsmede aan de onderkant van deze beloftes en de aspecten van spel en verlangen die in schoonheid tot uiting komen. Dit jaar nog verschijnt het door haar mede samengestelde boek Black Art and Aesthetics: Relationalities, Interiorities, Reckonings bij Bloomsbury.

Kom op 3 november naar de Beauty Talk en het concert