Werken in het orkest
De mooiste muziek maken we samen
We zijn altijd op zoek naar de relevantie van muziek op een eigentijdse, jonge en frisse manier. Samen zoeken we het hoogst haalbare: het perfecte samenspel dat ons in verbinding brengt met Den Haag en al haar inwoners.
Maakt dit je enthousiast? Lees hieronder verder over ons orkest.
Veel gestelde vragen
Allereerst ontvang je een ontvangstbevestiging zodat je zeker weet dat we jouw motivatiebrief en cv goed hebben ontvangen. Zodra de vacature is gesloten, mailen of bellen we alle kandidaten waarmee we een gesprek willen inplannen. Ook in het geval van afwijzing sturen we altijd een bericht.
Als je wilt solliciteren voor een orkestpositie, vragen we je het bij de vacature behorende sollicitatieformulier in te vullen. Dat vind je op onze website. De selectie bestaat voor het grootste deel uit het afleggen van een proefspel, waarin je zowel orkestpartijen speelt als solowerken. Een standaard proefspel kent drie rondes: voorronde, hoofdronde en finale ronde. De proefspelcommissie beoordeelt de kandidaten. Bij voldoende stemmen, mag je door naar de volgende ronde. De winnaar(s) van het proefspel worden door de commissie voorgedragen aan de artistiek directeur.
Hierop volgt een sollicitatiegesprek. Als dit positief verloopt, krijg je een tijdelijke aanstelling van een jaar Na de eerste drie maanden in het orkest ontvang je feedback over je functioneren. Uiterlijk in de tiende maand van je jaarcontract vindt de eindevaluatie plaats door de aanstellingscommissie. Is deze positief, dan bieden we je normaliter een vaste aanstelling aan.
De jaarindeling van het Residentie Orkest loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. In mei ontvangt ieder orkestlid de indeling voor het volgende seizoen. Hiermee weet je in welke producties je meespeelt en in welke weken je vrij bent.
Een productie duurt meestal een week, beginnend met één of twee repetities op dinsdag. We repeteren in de Concertzaal of in Studio Amare. Solisten sluiten vaak pas later in de week bij repetities aan. Soms speelt het orkest een lunchconcert op vrijdag, gevolgd door één of meerdere concerten in het weekend.
Ja, voordat de jaarindeling is voltooid, kun je jouw voorkeuren doorgeven voor de producties waarin je wilt meespelen (of juist niet). Hier zijn natuurlijk wat voorwaarden aan verbonden. Voor opnames, voor producties waarvoor een grote bezetting nodig is of waarvoor het orkest met de chef-dirigent werkt, kan je doorgaans moeilijker vrij krijgen. Wijzigingen in de jaarindeling zijn meestal bespreekbaar. Als orkestlid kun je incidenteel een week (onbetaald) verlof aanvragen.
We verwachten van onze musici dat zij ook inzetbaar zijn voor onze zakelijke , educatieve en maatschappelijke activiteiten en podiumpresentaties in een kleinere bezetting. Dit varieert van jamsessies met de rappers tot spelen in een klein ensemble tijdens een Business Circle-evenement op een bijzondere locatie.
Ja, het Residentie Orkest beschikt over stemkamers in Amare die je voor zelfstudie kunt reserveren. Voor aanvang van een algemene repetitie zijn de kamers vrij toegankelijk voor onze musici.
Onze orkestleden spelen op hun eigen instrument, met uitzondering van grote instrumenten zoals de harp, het slagwerk en de contrabassen. Als je niet beschikt over een instrument dat aan de kwaliteitseisen voldoet, helpen we je zoeken en uitkiezen.
In het orkest hebben we drie typen functies: aanvoerder, plaatsvervangend aanvoerder en tutti. Schalen voor deze functies zijn in de CAO Orkesten te vinden.
Het orkest heeft collectief vier weken zomervakantie, waarvan er in ieder geval drie binnen de schoolvakantieperiode vallen. Meer informatie over vakantiedagen vind je in de CAO.
Ja, we hebben een uitgebreid opleidingsbudget. Hiermee kunnen onze orkestleden hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. Het opleidingsbudget is ook te gebruiken voor loopbaangerichte opleidingen, die je kunt inzetten voor eventuele toekomstige functies buiten onze organisatie. Afhankelijk van de relevantie voor jouw huidige positie maken we afspraken die we vastleggen in een studieovereenkomst.
Voor orkestleden zijn er beperkte doorgroeimogelijkheden. Als je als tutti wil doorgroeien naar een (plaatsvervangend) aanvoerderspositie, vragen we je om opnieuw proefspel te doen.
Ja, voor elke functie is bij aanvang een VOG verplicht.
We hebben een kortingsregeling voor alle medewerkers, dus ook voor orkestleden die niet meespelen maar graag een concert willen bezoeken. Binnen deze regeling kun je een maand van tevoren maximaal vier kaartjes à € 10 euro aanschaffen voor onze eigen producties in Amare of de Nieuwe Kerk.
Ja, onze werkplek Amare ligt in het centrum van Den Haag op loopafstand van station Den Haag Centraal. We zijn ook goed bereikbaar met de auto, maar beschikken niet over eigen parkeerplaatsen voor personeel. In de nabije omgeving kun je betaald parkeren.
Voor medewerkers die op meer dan 10 kilometer van Amare wonen, is er een tegemoetkoming in woon-werkverkeerkosten. Meer informatie hierover vind je in de CAO.