Topmusici van morgen

Talentontwikkeling

Topmusici van morgen

Het Residentie Orkest gelooft in het stimuleren van talent: de huidige studenten zijn de beroepsmusici van morgen. Om kwalitatieve toekomstmuziek te kunnen verzekeren werken we intensief samen met partners die zich specialiseren in het ontwikkelen van toptalent.  

Zo dragen de studenten van verscheidene masteropleidingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag regelmatig bij aan de producties van het Residentie Orkest, door mee te spelen of te componeren voor het orkest. En begeleiden we de finalisten van het Nederlandse Vioolconcours Oskar Back tijdens hun finaleconcert. 

Samenwerking Koninklijk Conservatorium Den Haag 

Op het gebied van talentontwikkeling vormt het convenant met het Koninklijk Conservatorium Den Haag (KC) de kern van onze activiteiten. Deze intensieve samenwerking draagt bij aan de verbetering van het carrièreperspectief van de toekomstige generatie musici en muziekdocenten. Daarnaast bevordert dit partnerschap ook de kwalitatieve instroom van musici naar ons orkest in de toekomst. 

Het Residentie Orkest biedt de studenten van verschillende masteropleidingen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in het orkest. Masterstudenten Compositie mogen een één minuut durende symfonie voor het orkest schrijven en voor musici in opleiding zijn er binnen de Orkestmaster jaarlijks tien stageplekken om mee te spelen in het orkest. 

One Minute Symphony 

Voor het project One Minute Symphony schrijven compositiestudenten een – de naam zegt het al – één minuut durende symfonie die het Residentie Orkest door het seizoen speelt voorafgaand aan een van de concerten. De studenten laten zich voor hun stuk inspireren door een ontmoeting, kunstwerk, persoon of plek in de stad. 

Zo leidde het schilderij Ein Zentrum van Wassily Kandinsky uit het Haags Kunstmuseum tot de compositie Severe Beauty van Amarante Nat. Richard Hughes vond inspiratie in het werkproces van de kunststoffabrikant Promolding. De rondleiding en het gesprek met oprichter Jac Gofers resulteerden in Priming

Orkestmaster 

De Orkestmaster is een sinds 2010 bestaande samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest. Deze unieke masterspecialisatie staat volledig in het teken van het opdoen van praktijkervaring. Het Residentie Orkest biedt gemiddeld tien stageplekken per seizoen aan. Na een geslaagd proefspel ontvangen de studenten een stagecontract om orkestproducties mee te spelen. Ze worden allemaal door een mentor vanuit het orkest bijgestaan. 

De studenten die deze master succesvol afronden komen op de remplaçantenlijst te staan. Op het moment dat er een vacature vrijkomt voor een plek in het orkest, nodigen wij hen uit om auditie te komen doen. 

"Muziek is niet alleen uitgeven en uitvoeren maar ook investeren. Zoals het KC investeert in onderwijs, onderzoek en projecten binnen en buiten Amare, investeert het Residentie Orkest in onze studenten "

- Henk van der Meulen, directeur Koninklijk Conservatorium Den Haag

Nationale Master Orkestdirectie

Dirigenten en opera

Ook de opleiding van toekomstige zangers en dirigenten gaat het Residentie Orkest aan het hart. We werken in deze samen met het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. 

De zangtalenten van de Dutch National Opera Academy (DNOA) worden muzikaal ondersteund tijdens hun optredens. En de toekomstige dirigenten van de Nationale Master Orkestdirectie krijgen masterclasses en mogen meelopen met onze chef-dirigent. 

Nationale Master Orkestdirectie 

De Nationale Master Orkestdirectie (NMO) is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden. Het Residentie Orkest is een van de Nederlandse symfonieorkesten die een bijdrage levert aan de kennis en kunde van toekomstige dirigenten. 

Zo geven we masterclasses, bijvoorbeeld over de programmering en positionering van orkesten in de huidige tijd door onze algemeen en artistiek directeur Sven Arne Tepl. Daarnaast kunnen NMO-studenten regelmatig met producties meelopen als assistent-dirigent bij onze dirigenten. Voornamelijk in de weken waarin chef-dirigent Anja Bihlmaier bij het orkest is. Voorafgaand aan onze verhuizing naar Amare in 2021 ontstond er voor twee studenten een extra interessante praktijkervaring. Zij konden tijdens de akoestische testsessies meedenken over de akoestiek in de nieuwe Concertzaal.

Dutch National Opera Academy 

Tijdens deze tweejarige master van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam doen getalenteerde operazangers zang- en acteerervaring op. DNOA produceert twee volwaardige opera’s per jaar in samenwerking met onder andere het Residentie Orkest. 

Zo werkten we eerder samen aan de producties Die Fledermaus van Johann Strauss jr., Mozart! met scenes vanuit het werk van Wolfgang Amadeus Mozart en Radamisto van Georg Friedrich Händel. Recentelijk werd Mozarts Die Zauberflöte uitgevoerd in de Conservatoriumzaal van Amare. 

Die Zauberflöte

Concoursen

Naast het ondersteunen van de toekomstige musici en componisten die een opleiding via een van onze partners volgen, bieden we ook muzikale talenten die aan concoursen meedoen de mogelijkheid om met ons orkest samen te werken. De finalisten van het Nederlands Vioolconcours Oskar Back kunnen soleren bij ons op het podium en de winnende compositie van de categorie ‘Orkestwerk’ van de Gaudeamus Award zal tijdens een van onze concerten door ons worden gespeeld. 

Nederlandse Vioolconcours Oscar Back (foto: Foppe Schut)
Nederlandse Vioolconcours Oscar Back 

Het Nederlands Vioolconcours is een tweejaarlijkse competitie voor jong viooltalent van 6 tot 26 jaar. De competitie is verdeeld in vier leeftijdscategorieën, waaronder de categorie Oskar Back voor jongeren van 18 tot 26 jaar. Het Residentie Orkest is de vaste begeleider van de finalisten tijdens het finaleconcert van de laatstgenoemde leeftijdscategorie.  

Naast het winnen van geldprijzen krijgen de finalisten ook de kans om verdere ervaring op te doen tijdens de zogeheten laureatenconcerten. Zo mag de winnaar van de Oskar Back categorie soleren tijdens een concert met het Residentie Orkest. Onder anderen oud-finalisten en inmiddels grote namen Emmy Verhey, Jaap van Zweden en Liza Ferschtman traden al met het Residentie Orkest op. 

Stichting Gaudeamus  

De recentste structurele samenwerking die het Residentie Orkest aanging om muzikaal talent te stimuleren is met Stichting Gaudeamus. Aan deze internationale compositieconcours werd in 2020 de categorie Orkestwerk toegevoegd. Deelnemers kunnen zich niet alleen voor de compositieprijs inschrijven, maar krijgen nu ook de mogelijkheid om orkestwerk specifiek voor het Residentie Orkest aan te leveren. Maar liefst honderd van de 233 deelnemers leverden compositiewerk aan voor deze eerste editie. 

De Gaudeamus Composition Award ging in december 2021 bij het Residentie Orkest in première. Uit de honderd orkestwerken werd Lung van de Canadees-IJslandse Fjola Evans gekozen om voor een concert in TivoliVredenburg onder leiding van Mei-Ann Chen. 

Uitvoering van 'Lung' van Fjola Evans

Steun muzikale talentontwikkeling

Steun het Residentie Orkest en draag bij aan muzikale talentontwikkeling in Den Haag.