Ontdek het Orkest

Als slagwerker meespelen met het Residentie Orkest, als dirigent voor het orkest staan of verschillende orkestinstrumenten uitproberen. Is er een betere manier om muziek tot leven te brengen? In het project Ontdek het Orkest verkennen leerlingen vanaf groep 6 drie jaar lang de wereld van tonen, timbre, ritmes en klanken. Ze krijgen les op school van muziekdocenten en orkestleden, gaan op concert- en repetitiebezoek in Amare en spelen mee met musici tijdens een concert.

Met uw steun bereiken we per seizoen

  • 1500 leerlingen
  • 11 scholen
  • 15 jonge dirigenten

Ontdek het Orkest is een driejarig muziektraject waarin het Residentie Orkest in samenwerking met Kunst Onderwijs Organisatie Den Haag (KOO) 1.500 leerlingen uit Den Haag kennis laat maken met professionele klassieke muziekbeoefening. Het is ontwikkeld voor scholen die muziek tot speerpunt van hun programma willen maken.

Het opent voor leerlingen de deur naar actieve cultuurparticipatie. Ze leren theaters van binnen kennen, ontmoeten musici, maken zelf muziek, geven leiding aan musici en leren componeren. Maar dat niet alleen. Terwijl ze met muziek bezig zijn leren leerlingen ook communiceren, samenwerken, en kritisch en creatief denken.

Ontdek het Orkest is een leerlijn voor leerlingen vanaf ongeveer tien jaar (groep 6) die de rest van hun periode op de basisschool doorloopt. Elk jaar krijgen de leerlingen verschillende lessen waaronder een musicus in de klas, de koffer van de dirigent en een kijkje achter de schermen bij het Residentie Orkest. In groep 8 doen de leerlingen mee aan het dirigeerproject. Dit project mondt uit in een feestelijke afsluiting waarin een aantal leerlingen in de Concertzaal van Amare het volledige orkest dirigeren onder begeleiding van onze chef-dirigent Anja Bihlmaier. Natuurlijk zijn alle klasgenoten aanwezig als publiek. Een ervaring om nooit te vergeten!

Steun Ontdek het Orkest

Dankzij u krijgt Nora de kans om het Residentie Orkest te dirigeren tijdens het slotconcert van Ontdek het Orkest.