Hiphop en klassiek komen samen

Notes, Beats & Bars

Met Notes, Beats & Bars brengen we uiteenlopende muziekstijlen en diverse culturele achtergronden samen. Tijdens jamsessies verkennen rappers van het Haags HipHop Centrum en musici van RO samen hoe zij vanuit hun ervaring maatschappelijke thema’s naar muziek kunnen vertalen. Het resultaat is een spannende uitwisseling tussen rap en klassieke muziek, inspelend op actuele thema’s.

"Muziek is een eerlijke uiting van emotie. Het is een heel goed verbindend middel."

- D.Chesron - Rapper Haags HipHop Centrum

Bij Notes, Beats & Bars ligt de focus net zoveel op het creatieve proces als het uiteindelijke eindproduct. Tijdens de jamsessies die in het Haags HipHop Centrum plaatsvinden wisselen de RO-musici en de H3C-rappers van gedachten en ontdekken ze samen hoe ze elkaar kunnen versterken. De teksten rondom thema’s als bijvoorbeeld vrijheid of polarisatie worden ter plekke geschreven. De muziek biedt een verbindende factor: meer dan eens blijkt dat hiphop en klassiek niet zo ver uit elkaar liggen. 

Jasper Grijpink, klarinettist bij RO: ‘Het is een interessante zoektocht naar hoe onze instrumenten in een heel ander repertoire passen, en hoe we ze dan moeten gebruiken. Hiphop-artiesten maken al sinds het ontstaan van het genre veel gebruik van samples uit het klassieke repertoire. Wij als musici kennen de originele muziek. Een aantal van ons kent dus meer hiphop-nummers dan de rappers (en sommige collega’s) dachten. En de rappers kennen eigenlijk ook meer klassiek dan ze soms zelf weten.’

Rapper Glodi Mbwete: ‘Dit was de eerste keer dat ik aan de slag ging met klassieke muziek. Zelf luister ik er niet naar. De samenwerking was voor mij echt een verrijking. Hiphop en klassiek zijn twee verschillende werelden, maar hebben ook veel overeenkomsten. Als deze twee bij elkaar komen, ontstaat er iets magisch.

Tijdens het jammen merk ik iedere keer hoe goed de RO-musici zijn, omdat we vaak van alles en nog wat proberen: variatie in tempo of verschillende melodieën. Geweldig hoe we samen naar een eindoptreden toewerken.’

Laat je inspireren

Onze Notes, Beats & Bars musici en rappers hebben al meerdere keren opgetreden om de resultaten van hun bijzondere samenwerking met een groter publiek te delen. Zo traden ze vorig jaar op tijdens The Hague Inspired, een evenement voor Haagse ondernemers, waarvan onze Symphony 2030-partner de Rabobank mede-organisator van was. De NBB-track over polarisatie sloot ‘perfect aan bij de ambitie van de Rabobank, Growing a better world together’. Andere optredens waren tijdens een bedrijfsbijeenkomst van productontwikkelaar Promolding en het partnergala van RO.

"Wat een geweldig optreden was dit! En met zo’n treffende tekst. Zo mooi verwoord op een moment dat het nodig is in de wereld. Trots op onze samenwerking"

- Harry Wientjes, directeur Rabobank regio Den Haag

CONTACT

Rabobank regio Den Haag is de corporate partner van SYMPHONY 2030