Compositieopdracht jong talent

Met het project One Minute Symphony geeft het Residentie Orkest compositiestudenten de kans om een kort werk voor orkest te schrijven. Een aantal studenten hebben met hun compositie een dusdanige indruk gemaakt, dat ze van het orkest een compositieopdracht hebben gekregen.  

Een voorbeeld hiervan is Pema Bennardis. Haar werk ‘Sol’, geïnspireerd door het Centraal Station in Den Haag, werd lovend ontvangen door niemand minder dan vaste gastdirigent Jun Märkl. Op zijn verzoek heeft Pema ‘Anemoi’ geschreven, dat op 15 oktober 2021 uitgevoerd is. In dit werk staat het thema verandering centraal.  

Pema over Anemoi: “Het feit dat alles altijd constant in beweging is. De schoonheid van verandering, het accepteren en het omarmen. Dit wilde ik verbinden aan iets tastbaars. Anemoi zijn de vier Griekse goden van de wind, elk draagt een eigen persoonlijkheid verbonden aan het seizoen waarin zij waaien. Elke een eigen karakter en elk met een eigen sfeer. De verschillende karakters die deze winden met zich meedragen bracht het idee van verandering tot klinken. Want niets is zo veranderlijk als de wind.”