Programmaboekje

Sibelius 2

Praktische informatie

Vrijdag 22 april
19.15 uur – zaal open 
19.15 uur t/m 19.45 uur - Starter
20.00 uur – concert  
22.00 uur – einde concert 
 
Zondag 24 april 
13.30 uur – zaal open 
13.30 uur t/m 14.00 uur - Starter
14.15 uur – concert  
16.15 uur – einde concert 

De garderobe is geopend en in de pauze van dit concert staat er een gratis pauzedrankje voor je klaar in een van onze foyers.

Eerder programmaboekje teruglezen? Blader door ons archief. Klik hier!

Jean Sibelius 

(Hämeenlinna, 8 december 1865 – Järvenpää (bij Helsinki), 20 september 1957) 

 

Een van de thema’s van Sibelius’ Symfonie nr. 2 heeft een ontroerende achtergrond. In het landhuis van zijn uitgever Wasenius maakte hij kennis met de zeer muzikale, zeven jaar oude Irene Eneri, die ook compositietalent bleek te bezitten. Sibelius nam van haar een klein pianostukje, Caprice Orientale getiteld, door, waarop hij verder improviseerde. “Nu heb ik het, waarop ik al weken gewacht heb”, zou hij bij die gelegenheid uitgeroepen hebben. 

Leuk om te weten 

Ernest Chausson twijfelde dikwijls aan de kwaliteit van zijn eigen werk. Ook zijn Poème werd het object van stevige zelfkritiek. Dat de partituur toch werd uitgegeven bij Breitkopf danken we aan de bevriende componist Isaac Albéniz die de publicatie naar verluidt uit eigen zak voorschoot. 

Sibelius was van huis uit violist en heeft zelfs nog geauditeerd voor de Wiener Philharmoniker toen hij in Wenen studeerde. Hij werd niet aangenomen. 

One Minute Symphony 

Compositiestudent Charles Baumstark zocht naar inspiratie voor zijn One Minute Symphony binnen het thema verhalen. Hij ontmoette schrijfster Nisrine Mbarki in de Haagse Bookstor. Ze spraken over de gelijkenissen tussen het vertellen van een verhaal als schrijver en als componist. Wat vertel je wel en wat laat je over aan de verbeelding van de lezer of luisteraar?