Programmaboekje
Nieuwjaarsconcert
Vrijdag 6 januari - 20.00 uur
Voorafgaand aan dit concert vindt een Starter plaats.
Deze kun je bijwonen in de Swing op de eerste verdieping links naast de garderobe.
Residentie Orkest Den Haag
Andrew Grams, dirigent
Yeol Eum Son, piano
Tilen Lebar (1993)
One Minute Symphony: POK (2022)
Leonard Bernstein (1918-1990)
Symphonic Dances uit ‘West Side Story’ (1957/1960)
Pauze
George Gershwin (1898-1937)
Rhapsody in Blue (1924)
George Gershwin
Variaties op ‘I Got Rhythm’ (1933-1934)
Aaron Copland (1900-1990)
Four Dance Episodes uit ‘Rodeo’ (1942)
Buckaroo Holiday
Corral Nocturne
Saturday Night Waltz
Hoe-Down
Einde concert circa 22.00 uur
Andrew Grams - dirigent
Huidige positie Chef-dirigent Elgin Symphony Orchestra in de staat Illinois.
Opleiding Juilliard School in New York (viool) en Curtis Institute of Music in Philadelphia (directie).
Highlights Was assistent-dirigent van The Cleveland Orchestra (2004-2007). Dirigeerde onder meer de orkesten van Philadelphia, Chicago, Baltimore, Dallas en Houston. Werkte in Europa met onder meer het Orchestre National de France, BBC National Symphony en de symfonieorkesten van Bergen en Malmö. Debuteerde in 2009 bij het Residentie Orkest.
In de pers “A conductor who efficiently makes it clear what he wants: pathos, power, and precision” – Herald Tribune
Yeol Eum Son - piano
Opleiding Hochschule für Musik Theater und Medien, Hannover. Studeerde ook aan de Korean National University of Arts.
Highlights Concerteerde met orkesten als New York Philharmonic, BBC Philharmonic, Konzerthausorchester Berlin, Dresdner Philharmoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de la Suisse Romande met dirigenten als Vasily Petrenko, Andrew Manze, Susanna Mälkki, Nicholas Collon, Pablo González, Jun Märkl en Anja Bihlmaier. Debuteert dit jaar bij o.a. BBC National Orchestra of Wales en het Fins Radiosymfonieorkest.
Won prijzen op o.a. Tchaikovsky International Piano Competition en Van Cliburn Inernational Piano Competition.
Overig Is dit seizoen artist in residence van Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en Amare.
Residentie Orkest Den Haag
Opgericht Den Haag, 1904
Huidige chef-dirigent Anja Bihlmaier
Vaste gastdirigenten Richard Egarr en Jun Märkl
Chef-dirigenten Henri Viotta, Peter van Anrooy, Frits Schuurman, Willem van Otterloo, Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov, Jaap van Zweden, Neeme Järvi, Nicholas Collon.
Te zien in o.a. Amare, Paard, De Nationale Opera, Koninklijk Concertgebouw, De Doelen, TivoliVredenburg.
Educatie Jaarlijks bereik van ruim 40.000 scholieren, volwassenen en amateurmusici in educatieve projecten. Onderdeel hiervan is The Residents, waarmee het orkest honderden kinderen uit Haagse wijken in contact brengt met klassieke muziek.
Fun fact
George Gershwin
(New York, 26 september 1898 – 11 juli 1937, Hollywood)
Volgens Gershwins biograaf Isaas Goldberg is Rhapsody in Blue ontstaan toen Gershwin in de trein zat naar Boston en geïnspireerd raakte door de geluiden van de trein, het staal en de rails.
Leuk om te weten
Wist je dat Leonard Bernstein zijn Nederlands orkestdebuut maakte bij het Residentie Orkest? Net na de Tweede Wereldoorlog werd mede door het Residentie Orkest in 1947 een eenmalig zomerfestival georganiseerd onder de noemer High Arts in het Low Lands, voorloper van het Holland Festival. In dat jaar was daar ook de pas 29-jarige Leonard Bernstein. In het Kurhaus maakte Bernstein zich onsterfelijk door iedere morgen voor aanvang van de repetitie een haring te eten. Uiteraard op Haagse wijze, bij de staart, zoals hij had gezien bij de haringstalletjes.
One Minute Symphony
Compositiestudent Tilen Lebar liet zich voor zijn One Minute Symphony inspireren door een knal. Zelf schreef hij daarover het volgende: 'Het stuk heet Pok, wat het Sloveense woord is voor 'knal'. Het verwijst naar een kort hard geluid veroorzaakt door vuurwerk of andere luide explosies. Een van de knallen heb ik eigenlijk onbedoeld opgenomen in de buurt van Leyenburg (Den Haag) tijdens mijn veldopname/geluidswandeling. Op dat moment begon ik na te denken over de vertaling van het opgenomen materiaal naar iets tastbaars, iets dat daadwerkelijk georkestreerd kon worden. De orkestratie van de opgenomen knal komt voort uit deze hardheid, gearticuleerde abrupte, doordringende ruis, tot iets dat meeslepend wordt uitgerekt. Als ik Pok in een paar woorden zou omschrijven, zou het zijn: piepen, brullen, schallen, kakelen, klakken, rinkelen, kwaken, oorverdovend geluid, volle kracht, raspen, hoge frequentie, schokken, raspen, gerommel, knarsen, gillen, toeteren, trillen, jammeren en zappen.’
Het Residentie Orkest wenst je fijne feestdagen!
Help je ons om muziek te blijven delen?
Elke bijdrage, groot of klein, is zeer welkom en helpt (ons) om onze muziek met zoveel mogelijk mensen te blijven delen.