Programmaboekje

Muzikale wandeling Kasteel Duivenvoorde

donderdag 19 juni
16:30 uur tot circa 20:00 uur

Wat hoor je tijdens de wandeling?

Béla Bartók (1881-1945)
Selectie uit 44 duo's voor twee violen (1931)

De 44 duo’s voor twee violen van Béla Bartók zijn korte stukken geïnspireerd door volksmuziek uit Oost-Europa, waarin Bartók eenvoudige melodieën combineert met rijke ritmes en harmonieën. De duo’s vormen zowel een pedagogisch werk voor violisten maar zijn tegelijkertijd artistiek briljante meesterwerken, waarin Bartóks grote liefde voor volkscultuur en zijn eigentijdse muzikale taal samenkomen. Heerlijke miniaturen!

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Delen uit Suite nr. 1 voor cellosolo (ca. 1717-1723)

De Sarabande, Menuet en Gigue uit Bachs Eerste suite voor cellosolo (BWV 1007) tonen elk een heel eigen karakter: de Sarabande is langzaam en meditatief, het Menuet elegant en dansant en de Gigue levendig, energiek en ritmisch. Naast elkaar zijn deze delen zeer contrastrijk en laten ze de veelzijdigheid van de cello horen. De Cellosuites van Bach behoren tot de grote celloliteratuur.

Nick Woud (1955)
First Song (2005)

De Nederlandse paukenist Nick Woud was twintig jaar verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest als solo-paukenist. Hij is tevens actief als componist en schreef muziek voor radio en tv, kamermuziekwerken en voor symfonische bezetting. First Song is een lyrisch werk voor bastrombone dat de expressieve mogelijkheden van het instrument volledig benut. Het stuk vraagt om een warme toon, vloeiende frasering en controle over het lage register. De compositie is introspectief en melodieus, met een bijna vocale benadering van de tromboneklank.

 

Farid Sheek (1994)
Improvisatie op de daf

De fascinatie van de daf, een traditioneel Perzisch percussie-instrument, ligt in de rijke klankkleur en expressieve mogelijkheden. Met één instrument kan de speler een breed scala aan ritmes, dynamiek en effecten creëren. Bovendien is de daf van spirituele en culturele betekenis. Niet alleen muzikaal, maar ook emotioneel en ritueel resoneert de klank sterk zowel bij speler als de luisteraar. Een fascinerende ontdekking, vooral in handen van Farid Sheek!

Musici
Farid Sheek
daf
Wouter Iseger bastrombone
Hester van der Vlugt viool
Abel Rodriguez Garcia viool
Jan Buizer altviool 
Miriam Kirby cello

Concert door strijkkwartet Residentie Orkest


Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791)
Eerste deel (Allegro) uit Divertimento in D, KV 136 (1772)

In de winter van 1772 schreef de zestienjarige Mozart, na enkele grote reizen door Italië, verschillende Divertimenti voor muzikale avonden die werden georganiseerd in de huizen van welgestelde Salzburgers. Het is fantastische, energieke muziek voor strijkers met een opgewekt eerste deel dat meteen ieders oren spitst.

 

Astor Piazzolla (1921-1992)
Libertango (1974)

Een van Piazzolla’s bekendste werken, Libertango, markeert een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de tango. De titel – een samentrekking van ‘libertad’ (vrijheid) en ‘tango’ – symboliseert zijn breuk met de traditionele tangovormen. Met vurige ritmes, scherpe accenten en een moderne flair luidt Libertango de geboorte in van de ‘tango nuevo’: een stijl waarin vrijheid, improvisatie en klassieke invloeden samenkomen.

 

Antonin Dvořák (1841-1904)
Tweede deel (Lento) uit Strijkkwartet nr. 12 in F, ‘Het Amerikaanse’ (1893)

Het langzame deel uit het Amerikaanse strijkkwartet is een van de geliefdste delen uit de kwartetliteratuur. In dit Lento verklankt Dvořák een gevoel van warmte, nostalgie en vrijheid, geïnspireerd door zijn verblijf in de Verenigde Staten. De eenvoudige, bijna volksliedachtige melodie wordt meesterlijk uitgewerkt in een sfeer van ingetogen schoonheid en weemoed.

 

John Lennon (1940-1980)
Imagine (1971)

Vrijheid is het verbindende thema van dit korte kwartetprogramma. Imagine is het synoniem voor het reflecteren op waarde, recht en op met elkaar dromen van een betere wereld. In deze iconische melodie klinkt een hoopvolle oproep door: om met muziek, verbeeldingskracht en verbondenheid van de wereld een mooiere plek te maken. Een tijdloos werk dat blijft inspireren.

Wilt u lid worden van Club RO, of heeft u andere vragen? Neem dan contact op. Jorne van Bergeijk helpt u graag verder!

E: jorne.vanbergeijk@residentieorkest.nl
T: 06 38 71 17 54

Zit u in de zaal?

Houd rekening met uw buren en zet de helderheid van uw scherm omlaag.