Vriendschap van alle tijden  


"Ik vind het fantastisch om te zien dat er zoveel Vrienden zijn die het orkest een warm hart toedragen."

Iedere Vriend is op een eigen manier verbonden met het Residentie Orkest. De een komt al bij het Residentie Orkest sinds de schoolconcerten onder leiding van Willem van Otterloo, de ander ontdekt in Den Haag een stad met dans, theater, film en het Residentie Orkest. We spreken met twee Vrienden.

Marijke Busquet, oud-bestuurslid en als vrijwilliger nog steeds verantwoordelijk voor de ledenadministratie van de Vrienden: “Toen ik stopte met werken, wilde ik genieten van leuke dingen en met nieuwe mensen in aanraking komen. Toevallig kwam ik een oproep tegen in het magazine van het orkest om bestuurslid van de Vriendenvereniging te worden en de rest is geschiedenis. Mijn interesse in klassieke muziek en het Residentie Orkest in het bijzonder – in mijn prille jeugd ging ik al naar de schoolconcerten onder leiding van Willem van Otterloo, waar we vooral veel giebelden – kwamen zo heel mooi samen. Dankzij een aantal vrienden ben ik me ook intensiever gaan bezighouden met muziek. Zij hebben me enorm veel bijgebracht en zijn er ook duurzame vriendschappen ontstaan. Die koester ik nog steeds!” 

“Een van de hoogtepunten vond ik wel het honderdjarig bestaan van het orkest en de samenwerking met het Nederlands Danstheater in de voorstelling ‘Synergy’. Ik ben drie keer geweest, zo bijzonder was dat. Maar misschien wel het allermooiste moment was de vriendenreis met een hechte groep Vrienden naar het Franse Rougeux. De ontvangst in het huis van slagwerker Luuk Nagtegaal, het concert in het prachtige kerk daar, dichtbij de muziek en de musici te zijn, het was een feestje.”  

“De liefde voor klassieke muziek heb ik met de paplepel ingegoten gekregen van mijn ouders”, vertelt de nu 53-jarige HR-adviseur Louise Koopman “Ik beschouw dat als een van de mooiste dingen die ik heb meegekregen. Klassieke muziek is een rode draad in mijn leven, eerst in Amsterdam maar nu alweer twintig jaar in Den Haag. Dat bleek gelukkig ook een echte stad te zijn met dans, theater, film en het Residentie Orkest. Pas later ontdekte ik dat er ook een Vriendenvereniging bestond, al duurde het even voordat ik lid werd. Natuurlijk zijn er leuke workshops, de repetitiebezoeken en de ontmoetingen met andere Vrienden tijdens concerten, maar dat jonge kinderen dankzij de bijdrage van de vereniging worden meegenomen in de rijkdom van muziek, dat raakte mijn hart. Met plezier wilde ik daarvoor Vriend worden. Ik vind ook dat het orkest steeds beter is gaan spelen in al die jaren, ze kunnen zich echt meten met de groten der aarde. Maar vriendschap moet ook betekenen dat je er bent in minder goede tijden, mochten die aanbreken.” 

Louise Koopmans
Marijke Busquet
Wat wensen zij de 75-jarige Vriendenvereniging toe?  

Marijke: “Dat de Vrienden nog vele jaren zullen bestaan. Ik vind het fantastisch om te zien dat er zoveel Vrienden zijn die het orkest een warm hart toedragen, dat ze Vriend zijn niet vanwege de voordelen maar echt vanwege het orkest.” 

“Blijf jong van hart”, is het devies dat Louise de 75-jarige Vriendenvereniging wil toewensen. “Blijf fris en ontvankelijk naar de toekomst kijken, en ondersteun mooie projecten zoals de One Minute Symphony, waarmee het Residentie Orkest jonge componisten een podium geeft. Overtuig andere mensen ervan dat Vriend zijn van het Residentie Orkest belangrijk is, voor de toekomst van het culturele leven in Den Haag en van klassieke muziek in het bijzonder. Als ambassadeur onderschrijf ik dat van harte.”