Topcelliste Camille Thomas debuteert bij het Residentie Orkest

Charismatisch, inspirerend en een echte verhalenverteller. De Frans-Belgische topcelliste Camille Thomas (1988) is het allemaal. Voor het eerst komt ze naar Den Haag en zal met haar Stradivarius Amare in vervoering brengen in Elgars gloedvolle Celloconcert. “Mijn talent is muziek maken en daarmee kan ik mensen troosten.”

Camille Thomas was slechts vier jaar oud toen ze haar eerste cello vasthield. Dat smaakte naar meer en door haar snelle vorderingen mocht ze op les bij de legendarische cellist Marcel Bardon. In 2006 verhuisde ze naar Berlijn om te studeren aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik, en vervolgde haar opleiding bij Wolfgang-Emanuel Schmidt aan de Franz Liszt Hochschule für Musik in Weimar. Ze won talloze prijzen waaronder de prestigieuze Franse Victoires de la Musique in 2014. In 2017 tekende ze een exclusief contract bij Deutsche Grammophon waarbij enkele enthousiast ontvangen albums werden gemaakt.

Camille Thomas

Social media
Ondertussen bestormde ze de afgelopen jaren ook in hoog tempo de belangrijkste muziekpodia ter wereld. Camille Thomas werkte samen met dirigenten als Paavo Järvi, Marc Soustrot, Kent Nagano, Stéphane Denève en met orkesten als de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Academia Santa Cecilia, Orchestre National de Bordeaux en Brussels Philharmonic. In de coronaperiode wist ze miljoenen mensen over de hele wereld te boeien met haar opmerkelijke video’s: spelend in lege musea in Parijs. Sowieso maakt ze veel gebruik van social media. “Het is fascinerend om te merken dat ik op die manier veel jonge mensen kan bereiken”, vertelde ze in het Nederlands Dagblad. Daarnaast wordt ze gedreven door een passie om anderen te inspireren het wonder en de emotie van klassieke muziek te ervaren: “Ik ben ervan overtuigd dat muziek de kracht heeft om je alles intenser te laten voelen.”

Den Haag
Nu komt ze voor het eerst naar Den Haag om bij ons te soleren. Volgens Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest, is het een celliste die je gehoord moet hebben. “Je kunt je niet onttrekken aan haar passievolle verhaal die ze noot voor noot weet te vertellen.” Grappig feitje is dat haar cello al wel eens in Den Haag is geweest. Sinds 2019 bespeelt ze de beroemde Feuermann-Stradivarius uit 1730 die ooit toebehoorde aan een van de meest toonaangevende cellisten van de twintigste eeuw: Emmanuel Feuermann. Die speelde regelmatig met het Residentie Orkest, zoals in 1937 in het Celloconcert van Dvořák. Dat is al even geleden dus kom vooral nu luisteren op 14 of 15 oktober naar deze jonge, zeer talentvolle celliste!

Kom luisteren naar het Celloconcert van Elgar gespeeld door Camille Thomas!