The Residents


Interview met Annette Schenk

1. Stel je even voor

Mijn naam is Annette Schenk en ik geef vrijwel sinds het begin klarinetles bij The Residents. Naast het lesgeven aan de kinderen van The Residents speel ik voornamelijk hedendaagse muziek en heb ik mijn eigen muziektheatergezelschap, AUSDAUER.


2. Wat betekent het The Residents project volgens jou voor Den Haag?

The Residents betrekt op een heel directe manier kinderen en hun ouders bij het Residentie Orkest die anders niet of nauwelijks bereikt zouden worden. Het bezoek aan een klassiek concert en het gevoel hebben dat jij daar ook gewoon de doelgroep van bent is helemaal niet voor iedereen vanzelfsprekend. Via de kinderen komen de ouders ook gemakkelijker naar de theaters en concertzalen en wordt er een verbinding gelegd tussen de verschillende wijken van de stad.

 3. En voor de Haagse kinderen?

Sinds alle bezuinigingen op cultuur en het opheffen van de muziekscholen lijkt muziekles weer iets te zijn geworden dat niet voor ieder gezin is weggelegd. Dit betekent dat veel kinderen buiten de boot dreigen te vallen. The Residents weet via de scholen precies die kinderen te bereiken die er anders misschien wel nooit aan zouden hebben gedacht een instrument te gaan spelen. Het biedt ze de mogelijkheid om op een heel laagdrempelige manier de verschillende instrumenten van het orkest te leren kennen, talenten bij zichzelf te ontdekken en - misschien wel het allerbelangrijkste - dat muziekmaken gewoon ontzettend leuk is om te doen.

4. Wat is jouw leukste herinnering aan een van de lessen?

Ik geniet ontzettend van het lesgeven, maar het mooiste vind ik wel als je ziet dat een kind echt gegrepen wordt door het instrument. Dat zijn bijvoorbeeld de kinderen die doorstromen naar één van de Haagse jeugdorkesten, voor het eerst op tournee naar het buitenland gaan en door de muziek nieuwe vrienden maken, maar ook de kinderen die mij op de gekste momenten berichtjes sturen met vragen over grepen, zelf opgenomen liedjes en verzoeknummers. 

5. Wat hoop je voor de toekomst van dit project?

Ik hoop dat The Residents ook in de toekomst zoveel mogelijk kinderen de kans geeft een instrument te leren, concerten te bezoeken èn concerten te spelen. Toen ik begon bij The Residents was het orkest op veel scholen maar vreemd. De kinderen namen de instrumenten niet mee naar huis, ouders kwamen niet naar de concerten. Inmiddels is het orkest op veel scholen volledig ingeburgerd. De leerlingen vinden het volkomen normaal om in groep 5 een instrument te kiezen en ook de ouders zijn veel meer betrokken bij het orkest. Dat het voor alle Haagse kinderen normaal wordt om in ieder geval de kans te krijgen om een instrument te leren spelen lijkt me een mooi doel voor The Residents.