The Residents


Interview met Leonidas Zhupali

Stel je even voor:

Mijn naam is Leonidas Zhupali en ik werk sinds 2017 voor het project The Residents. Ik ben trombonist en koperdocent. Ik kom uit Griekenland van het eiland Corfu, waar ieder kind gratis een instrument krijgt en gratis lessen kan volgen. Ik heb in Den Haag trombone en educatie gestudeerd. Ik woon nu bijna tien jaar in Den Haag en naast lesgeven bij The Residents speel ik in verschillende ensembles en orkesten.  

Wat betekent het The Residents project volgens jou voor Den Haag?

Het is erg belangrijk dat muziek in Den Haag een onderdeel wordt van haar cultuur. Den Haag is multicultureel maar muziek is een taal wat iedereen verstaat en wat mensen kan samenbrengen! Tegelijkertijd kunnen onderling verschillende muziekstijlen uit verschillende culturen worden uitgewisseld en dat is precies wat er met het project The Residents wordt bereikt. 

En voor de Haagse kinderen?

Wat is er beter dan kinderen samen muziek te laten maken? Echter zijn niet voor alle kinderen de mogelijkheden vanuit thuis daar, om een muziekinstrument te leren bespelen. Muziekonderwijs is vaak kostbaar en hoogdrempelig. Daar komt het project The Residents goed voor van pas. Wij zijn werkzaam in lage inkomenswijken en bieden de kinderen op scholen gratis muziekles aan én ze krijgen een instrument te leen. Zo krijgen alle kinderen in Den Haag meer gelijken kansen om muziek te leren maken. In de laatste drie jaar is er een onderdeel van The Residents bijgekomen: het Stadsorkest, een groot orkest waar alle kinderen welkom zijn die op goed niveau hun instrument kunnen bespelen en de motivatie hebben om hier meer mee te doen. We regelen regelmatig concerten op allerlei locaties, (Juliana kinderziekenhuis, bibliotheek, Zuiderpark, festivals etc) We zien dit orkest ieder jaar groeien, zelfs nu in de moeilijke Coronatijd, waarin we alles online moeten doen. 

Wat is jouw leukste herinnering aan een van de lessen?

Het is moeilijk om een keuze te maken uit alle herinneringen, maar ik kan er een paar noemen, maar niet zozeer alleen van de lessen, want The Residents is meer dan alleen lessen en repetities:
1. Met de leerlingen van het Stadsorkest hebben we het asielzoekerscentrum in Rijswijk bezocht om daar een workshop te geven. De kinderen mochten hun instrument introduceren en ze mochten de kinderen van het AZC helpen met het bespelen van de instrumenten. Het was ‘Kinderen voor kinderen’ en een prachtige belevenis.
2. Tijdens het Nieuwjaarsconcert van Het Residentie Orkest mochten leerlingen van The Residents/Stadsorkest, aanschuiven om een paar stukjes mee te spelen. Het was zo leuk om te zien, met hoeveel plezier de kinderen hier naartoe werkte, hoe enthousiast ze waren, hoe spannend ze het vonden en het was geweldig om al die twinkelende ogen te zien tussen de professionals van het orkest.
3. Het andere wat ik ontzettend mooi vind, is dat kinderen vaak vragen om extra les, tijdens een vakantie of in de zomer, of als hun project is afgerond, maar ze willen graag verder ermee. Dit is denk ik de beste motivatie voor mij en voor mijn collega’s om hiermee door te gaan, het geeft veel voldoening.  

Wat hoop je voor de toekomst van dit project?

Ik heb afgelopen jaren gezien dat The Residents van Den Haag altijd werkt aan verbeteren en veranderen waar nodig, om het nog leuker, breder en beter te maken. Ik hoop dat door de jaren heen meer scholen kunnen aansluiten en meer kinderen kunnen worden blootgesteld aan het leren van een instrument. Hopelijk zijn we een inspiratie voor andere culturele projecten!