“Samen muziek maken is zoveel leuker dan alleen!”

Efe speelde jarenlang trompet in The Residents. Ruth is als hoofd educatie zeer betrokken bij het project. Ze vertellen waarom dit project hen zo aan het hart gaat.

Waarom is het Residentie Orkest gestart met The Residents?

Ruth:  “Omdat we vinden dat alle kinderen in staat moeten zijn een muziekinstrument te leren bespelen. Ook kinderen die dat van huis uit niet meekrijgen en nooit zelf zouden kunnen bekostigen.”

Zoals bij Efe: thuis werd er geen muziek gemaakt, maar na een bevlogen les over muziekinstrumenten door slagwerker Martin Ansink van het Residentie Orkest wilde Efe dat juist wél. Hij koos voor de trompet en maakte een aantal jaar enthousiast deel uit van The Residents.

Hoe kijk je terug op je tijd bij The Residents?

Efe: “Het is superleuk om te doen! Ik leerde niet alleen trompet spelen, maar ook naar anderen te luisteren en samen te werken. Ik heb altijd met veel plezier meegedaan.

Zijn er dingen die je eraan hebt overgehouden?

“Ik zit nu op de middelbare school, maar we spreken nog steeds af met een groepje uit die tijd. Samen spelen is echt leuker dan alleen. Dankzij The Residents kan ik ook noten lezen, dus ben ik nu thuis begonnen met keyboard spelen.”

Ruth, wat is het verschil met de reguliere leerorkesten?

Ruth: “Bij The Residents gaat niet (alleen) om een juiste stokhouding of goede ademsteun, het omvat zoveel meer. Het is een plek waar kinderen zichzelf ontdekken en durven te laten zien. Ze zien andere rolmodellen en er wordt ze een ander toekomstperspectief getoond. Ook leren ze sociale vaardigheden en ervaren het effect van het bij een positieve groep te horen. Maar bovenal willen we dat ze veel plezier beleven in het samen dingen tot stand brengen!

The Residents

The Residents is hét educatieve project van het Residentie Orkest. Al tien jaar laten honderden leerlingen hun muziek door heel Den Haag horen en veroveren zij de harten van hun toehoorders.

Met uw hulp is muziek voor altijd!

Residentie Orkest in uw testament?