Stervioliste Bomsori Kim soleert in Tsjaikovski

Afgelopen zomer stond ze nog met onze eigen chef-dirigent Anja Bihlmaier op de wereldberoemde BBC Proms: de Zuid-Koreaanse topvioliste Bomsori Kim (1989). Nu debuteert ze op 10 november a.s. in Nederland in het iconische Vioolconcert van Tsjaikovski. "Ik kijk reikhalzend uit naar mijn komende optreden met het Residentie Orkest."

Niet veel mensen weten op hun vijfde wat ze later willen worden, maar voor Bomsori Kim was het in een keer duidelijk. Tijdens een concert van landgenoot Kyung Wha Chung werd ze betoverd door het geluid van de viool. Dat wilde ze ook, al realiseerde ze al snel dat de viool geen gemakkelijk instrument is. “Ik herinner me nog levendig de schok die ik kreeg door het vreemde geluid dat ik maakte. Dat was niet wat ik wilde en ik besefte al snel dat de viool geen instrument is dat moeiteloos en soepel geluiden voortbrengt.”

"Bomsori Kim is een van de bijzonderste vioolfenomenen van dit moment. Een artiest die we ons in Den Haag moeten gunnen. De combinatie van haar persoonlijkheid en techniek met het Vioolconcert van Tsjaikovski moet je echt meemaken. Bomsori Kim is one to follow!"

- Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur Residentie Orkest

Tsjaikovski
Door hard te studeren aan onder meer de prestigieuze Juilliard School in New York en door te dringen in finales van internationale vioolcompetities als de Koningin Elisabethwedstrijd en de Tchaikovsky International Competition is dat eerste, vreemde geluid wel getransformeerd. Kim wordt nu geroemd om haar virtuositeit, helderheid en warme en rijke toon en weet de beroemdste vioolconcerten naar een nooit vertoond niveau te tillen. Maar Tsjaikovski’s Vioolconcert heeft een bijzonder plekje in haar hart: “Dit was het eerste concert dat ik met een orkest wilde uitvoeren, wat er uiteindelijk toe leidde dat ik een carrière als solist nastreefde. Tsjaikovski's uitzonderlijke vermogen om melodieën te creëren is ongeëvenaard, en de manier waarop de solist in dit concert met het orkest omgaat is ongelooflijk bevredigend. Het is een uitdaging om het onder woorden te brengen, maar de emotionele diepgang in zijn muziek zorgt voor een diep gevoel van catharsis als ik het speel. Bij elk optreden ervaar ik een steeds groter gevoel van vrijheid en kan ik mezelf nog vollediger uiten via zijn muziek.”

Bomsori Kim (fotograaf Kytau Shim, Deutsche Grammophon)

Nederlands debuut
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze de wereld rondreist en optreedt met orkesten van wereldklasse zoals de New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, London Philharmonic en de NDR Radiophilharmonie. Met haar Guarnerius del Gesù-viool uit 1725 komt ze op 10 november naar Den Haag. “Ik kijk reikhalzend uit naar mijn komende optreden met het Residentie Orkest in Amare en in het Amsterdamse Concertgebouw een dag later. Dit markeert mijn debuut in Nederland en ik ben bijzonder enthousiast om samen te werken met een orkest dat een uitstekende reputatie heeft. Nederland is voor mij al lang een droomlocatie om op te treden, dankzij het gerenommeerde muzikale erfgoed, de fantastische concertzalen en de uitzonderlijke musici.”

Kom luisteren naar het Vioolconcert van Tsjaikovski gespeeld door Bomsori Kim!