Stage Your Voice deelnemer

Vera

"Er is een verschuiving gaande, maar het moet sneller. "

- Vera

"Ik zie geen kleur"

Mijn spoken word voor Stage Your Voice heet ‘Staat genoteerd’ en komt voort uit het feit dat ik van mening ben dat er nog te weinig gelijkheid is in de wereld en dat veel te weinig mensen dat doorhebben. Ik vind dat heel belangrijk. Bizar dat er anno 2021 nog zo veel mensen beoordeeld worden op bijvoorbeeld huidskleur, dat er zoveel haat wordt gegooid. Dat mensen opmerkingen maken als: “Ik zie geen kleur” en “All lives matter” en niet beseffen dat ze daarmee de ongelijkheid die er bestaat niet erkennen. Er moet verandering komen. Mensen moeten er over blijven praten.

Racisme zal hoogstwaarschijnlijk nooit helemaal de wereld uit gaan, maar als je het echt wilt is er altijd een kans om meer gelijkheid te creëren en dat begint bij jezelf. Ondanks de extreme tegenbeweging realiseren gelukkig steeds meer mensen zich dat er nog veel vanuit ‘verschil’ wordt gehandeld, terwijl er überhaupt geen verschil hoort te zijn. Ik ben me heel bewust dat ik vanuit wit privilege praat en niet kan spreken namens mensen van kleur. Mensen die racisme aan den lijve ondervinden. Desondanks voel ik wel een verantwoordelijkheid om iets te doen.

Zoveel te leren

Ik vind het belangrijk om me te verdiepen in onze geschiedenis. Op school ging het toch vooral vaak over de Gouden Eeuw en de twee wereldoorlogen. Gouden Eeuw klinkt ‘feestelijker’ dan het echt was. Ik lees veel blogs en verdiep me in verhalen vanuit andere perspectieven dan wat je bijvoorbeeld op tv voorbij ziet komen. Er is zoveel te leren, maar er wordt zo weinig verteld.

Na het coronajaar heb ik extra zin in Stage Your Voice. Weer creatief bezig zijn, iets maken, optreden, nieuwe mensen leren kennen, veel leren, maar vooral mijn eigen werk met de wereld kunnen delen. Samenwerken met het orkest lijkt me geweldig. Het arrangement gaat mijn verhaal zoveel kracht bijzetten. Ik denk aan zware instrumenten als de contrabas. Voor extra impact. 

Volg Vera's weg naar het podium

Vera (18) maakte een spoken word over racisme. Ze vindt het bizar dat er anno 2021 nog mensen als minder gezien worden door huidskleur en achtergrond. Maar ook dat mensen nog opmerkingen maken als: ik zie geen kleur. Dat getuigt van weinig besef van de problematiek.