Stage Your Voice deelnemer

Sylke

"Het hoeft niet altijd goed met je te gaan."

- Sylke

Echte gesprekken

"Zo lang ik me kan herinneren vind ik het leuk om mensen te helpen en ik vind het mooi om te zien hoeveel échte gesprekken kunnen opleveren. Ook echte gesprekken kunnen gewoon laagdrempelig. Gewoon even kletsen over wat er in mijn en haar/zijn leven speelt. Op scholen is daar vaak niet echt ruimte voor. School trekt pas aan de bel als je cijfers slecht zijn. Dan komt dat gesprek pas op gang, maar cijfers zeggen zo weinig."

"Mijn vader overleed toen ik veertien was. Na een paar weken werd daar niet meer naar gevraagd. Leeftijdsgenoten vonden het lastig, maar ik denk dat de meeste docenten het ook spannend vonden om te vragen hoe het me ging. Denk dat mensen vaak ook bang zijn om het antwoord te horen. Wat als het niet goed gaat? Wat als ze gaat huilen? Ik denk dat daar echt winst te behalen is. Openheid, een lagere drempel om aan iemand te vragen hoe het gaat én het antwoord kunnen horen."

Innerlijke strijd

"Mijn vader is zelf uit het leven gestapt. Een belangrijke reden dat het thema van mentale gezondheid me zo aan het hart gaat. Zijn innerlijke strijd was voor de buitenwereld en voor ons als gezin niet zichtbaar. Mede daardoor heb ik zo’n grote behoefte om echt naar elkaar om te kijken. Om drempels te verlagen, om je open te stellen en drempels te verlagen, om echt te luisteren en door te vragen."

"We hebben met z’n allen een maatschappelijk patroon ontwikkeld, dus dat patroon kunnen we ook samen doorbreken. Dat begint al bij de opvoeding. Praat met je kinderen en leer ze dat je niet altijd in jubelstemming hoeft te zijn. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Het hoeft niet altijd goed met je te gaan en je mag daar open over zijn."

Volg Sylke op haar reis naar het podium!

Sylke (19) wil met haar scène een statement maken over mentale gezondheid. Ze zou willen dat mensen vaker echte interesse tonen in elkaar en doorvragen. Dat er minder vaak sociaal wenselijke gesprekken worden gevoerd. Zo kunnen ernstige mentale problemen wellicht worden voorkomen.