Stage Your Voice deelnemer

Alicia

"Al raak ik maar één iemand met mijn nummer ..."

- Alicia

Eetstoornis? Nee joh!

Sinds mijn dertiende heb ik te maken met een eetstoornis. Weet ik nu. Keer op keer vertelde mijn huisarts dat het wel meeviel, dat het tussen mijn oren zat, dat het erbij hoorde als puber. Mijn moeder heeft het weleens uitgesproken bij de huisarts: heeft ze geen eetstoornis? We werden afgewimpeld. Aan de ene kant was dat een opluchting; ik zal me inderdaad wel aanstellen. Niks aan de hand. Kop in het zand.

Aan de andere kant wist ik dat ik een probleem had en wilde ik zo graag geholpen worden. Ik voelde mijn lichaam achteruitgaan. Ik was moe en zwak. Ik leefde soms op twee mandarijnen op een dag. Een vervangende huisarts heeft weleens gezegd: kijk uit dat je geen eetstoornis krijgt … Weer een bevestiging dat ik nog niet echt een probleem had. En ik hield de schone schijn op. De eetstoornis kon zo jarenlang zijn gang gaan."

Clichébeeld

Er zijn heel veel misverstanden over eetstoornissen. De grootste is denk ik dat het altijd om witte, veel te dunne tienermeisjes gaat. Het is heel gevaarlijk dat dat beeld heerst, want daardoor worden eetstoornissen vaak gemist bij mensen die daar niet aan voldoen. Ik was wel een wit, jong meisje, maar doordat ik niet ontzettend mager ben geweest, kon de eetstoornis ongestoord zijn gang gaan. Ik paste al niet in het plaatje. Ook jongens, mannen, mensen van kleur en oudere vrouwen lopen hier tegenaan. Bij mij in de groep zat een vrouw van in de dertig met twee kinderen. De maatschappij moet het clichébeeld van mensen met een eetstoornis loslaten.

Het clichébeeld hebben we met z’n allen gecreëerd en zullen we dus ook weer samen af moeten breken. De media spelen hier een belangrijke rol in. Er is zo’n eenzijdig beeld. Zoveel onwetendheid. Ik vind het tegenwoordig heel interessant om me hierin te verdiepen. Erover leren maakt me sterker. Met mijn lied ‘Hoor je mij’ wil ik mensen bewuster maken dat er diverse eetstoornissen zijn en dat die niet allemaal hetzelfde beeld geven.

Volg Alicia haar reis naar het podium!

Alicia (21) strijdt sinds haar dertiende met eetstoornissen. Iets wat jarenlang niet serieus werd genomen door haar huisarts, omdat ze niet in ‘het plaatje’ paste.

Met haar lied ‘Hoor je mij’ wil ze mensen bewuster maken dat er diverse eetstoornissen zijn en dat die niet allemaal hetzelfde beeld geven.