Première bij het Residentie Orkest 

Met onze eigen fagottist Dorian Cooke 
Een bijzonder concert in aantocht! Op vrijdag 10 februari beleeft het Dubbelconcert van de Finse componist Kalevi Aho zijn Nederlandse première. En onze eigen fagottiste Dorian Cooke zal samen met Bram van Sambeek soleren. 

Kalevi Aho (1949) schreef dit Dubbelconcert voor twee fagotten en orkest in 2016, in opdracht van Bram van Sambeek. Dorian kijkt er naar uit: “De wereldpremière was in 2019 in Warsaw door Bram van Sambeek en Leszek Wachnik met het Warsaw Philharmonisch Orkest. Op 10 februari 2023 is dan eindelijk de Nederlandse première in Amare! Het idee om dit concert te programmeren bestond al langer, en het wachten is beloond, want nu kunnen we het in onze nieuwe zaal uitvoeren!” 

Vuurwerk 
“Dit stuk is letterlijk een ‘fagotconcert in het kwadraat’! De twee fagotten zijn zeer aan elkaar gewaagd, beide partijen zijn min of meer gelijkwaardig en vragen uitersten, zowel technisch als qua expressie. We zullen losgaan in dialogen, soms vullen we elkaar aan, soms spelen we unisono, en het zit ook vol met krachtige parallellen. Momenten van fagotvuurwerk worden afgewisseld met serene en harmonieuze passages. Dat kan namelijk ook op een fagot. Naast hectiek en volume zit er lichtheid en elegantie in het stuk en het orkest zal ook van zich kunnen laten horen.” 

Soleren 
Hoewel Dorian al vaker voor het orkest heeft gestaan, blijft het voor haar altijd heel bijzonder om bij ‘haar’ eigen orkest te mogen soleren. “Ik hou van mijn orkest en voel me omarmd door mijn collega’s. Dat is natuurlijk een heel fijn uitgangspunt. Maar…. nóg leuker dan solo spelen, is met z’n tweeën soleren, en al helemaal als dat samen met Bram van Sambeek is! Bram en ik kennen elkaar al heel lang, maar we hebben nog niet eerder samen op het podium gestaan, het werd dus wel een keer tijd!” 

Ontdekkingsreis 
Een nieuw, onbekend werk betekent natuurlijk hard studeren. Hoe bereid Dorian zich voor op de Nederlandse première? “Dit stuk heeft mij alle hoeken van mijn studeerkamer laten zien. Het is een heerlijke kluif waar ik al een tijd mee bezig ben. Technisch vraagt het veel en dat betekent een lange aanloop van voorbereidingen waarin geduld en een goeie mindset niet mogen ontbreken. Behalve het stuk in de vingers krijgen, probeer je ook om het  muzikale verhaal vorm te geven en je eigen te maken. Dat is een inspirerende ontdekkingsreis, hoe langer ik ermee bezig ben, hoe meer dit stuk in al mijn vezels gaat zitten en hoe meer ik me verheug om het samen met Bram ten gehore te brengen. Riemen vast…!” 

Kom je ook luisteren? Op vrijdag 10 februari spelen Dorian Cooke en Bram van Sambeek samen met het Residentie Orkest onder leiding van Daniel Raisking de Nederlandse premiere van Aho’s Dubbelconcert.