Vladimir Mendelssohn overleden

Op vrijdag 13 augustus jl. overleed Vladimir Mendelssohn op 71-jarige leeftijd. Hij was van 1979 tot 1990 solo-altist van het Residentie Orkest Den Haag.

De in Roemenië geboren Mendelssohn groeide op in een familie met een rijke muziektraditie. Na zijn studie altviool en compositie aan het conservatorium in Boekarest verhuisde hij in 1979 naar Den Haag. Hij verleende zijn medewerking aan tal van kamermuziekformaties, zoals het Enesco Quartet, waarmee hij optrad op vele internationale kamermuziekfestivals. Daarnaast doceerde hij onder meer aan de conservatoria van Den Haag, Parijs, Essen en Bologna.

Volgens Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest, is met Vladi’s overlijden de internationale muziekwereld een icoon kwijtgeraakt. “Hij was een artiest van het hoogste kaliber, een docent die wereldwijd studenten aantrok, een bevlogen componist en een van de meest warmhartige mensen die men tegen kon komen. Hij heeft overal ter wereld studenten en collega’s geïnspireerd. Wij waren ‘reisgenoten’ als professoren aan de Folkwanghochschule in Duitsland en talloze keren muzikale partners op festivals in binnen- en buitenland. Maar bovenal was Vladi een dierbare vriend van wie ik ontzettend veel heb mogen leren over wat de betekenis van menszijn en empathie voor elkaar is.  Ik denk vooral nu aan zijn vrouw Marika en zijn zoon David. Ik sluit mijn ogen en denk met weemoed terug aan de prachtige maten uit de Dumka uit Dvoráks Strijksextet die we vele malen naast elkaar op het podium hebben mogen celebreren. Unieke momenten met een unieke man!”

Ook Janet Krause, aanvoerder tweede violen bij het Residentie Orkest, staat stil bij het overlijden van Vladimir Mendelssohn: “Het is een enorme verrijking van mijn leven geweest dat ik Vladi heb gekend. Wij leerden elkaar kennen in het Residentie Orkest in 1980 en daar is onze vriendschap begonnen. Het Residentie Orkest was het begin van zijn muzikale leven buiten Roemenië. Van daaruit heeft hij een enorme internationale bekendheid ontwikkeld als altviolist, componist, pedagoog en ook later als artistiek directeur. Vladi had een enorme gave om prachtige programma’s te bedenken. Dit was voor anderen, en ook voor mij, zeer inspirerend. Ik zal onze gesprekken over muziek enorm missen maar net zoveel zijn visie en inzicht op het leven. Hij was een bijzonder musicus en een liefdevolle man. Ik kan niet denken hoe zwaar het zal zijn voor Marika en David zonder Vladi. Ik mis een bijzonder mens en een grote vriend.”

Wij wensen zijn familie en naasten veel sterkte toe met dit verlies.