Ontdek het Orkest


"Het is fantastisch om al die kinderen met een grote glimlach te zien vertrekken"

Dit seizoen ondersteunt de Vereniging Vrienden de leerlijn Ontdek het Orkest, een samenwerking tussen het Residentie Orkest en KOO (Kunst Onderwijs Organisatie). Maar wat is Ontdek het Orkest nou precies? Marieke Meliesie van onze afdeling educatie vertelt er meer over.

“Ontdek het Orkest is een driejarig muziektraject voor groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs waarin de leerlingen diverse aspecten van het orkest ontdekken en vooral ervaren. In groep 6 starten ze met het ontdekken van instrumenten en maken ze kennis met musici uit het orkest. Ze gaan op repetitiebezoek en zitten ook tussen de musici in. In groep 7 gaan de leerlingen door met praktisch musiceren. Zo spelen ze mee met het orkest tijdens meespeelconcerten en krijgen ze componeerworkshops waarbij ze hun eigen stukken maken. In groep 8 sluiten ze het geheel af met een dirigeerproject. Voor het speciaal onderwijs heb je voor elk deelproject een voorbereidende stap – een extra introductieles – en daarom starten zij al in groep 5 zodat ze iets meer tijd hebben om het allemaal te laten bezinken.”

Meespeelconcert in Amare

Musicus in de klas

De leerlijn Ontdek het Orkest bestaat al sinds 2006 en is uniek in Nederland. “Op dit moment doen er zo’n 1300 leerlingen mee, verdeeld over elf scholen. In deze opzet is dat wel het maximum, we kunnen gewoon niet meer leerlingen plaatsen. Er staan ook flink wat scholen op de wachtlijst. We denken wel na om het meespeelconcert uit te breiden naar stukken waar de hele zaal aan kan meedoen en niet alleen de kinderen op het podium. In de toekomst willen we ook samenwerken met het Nederlands Dans Theater en Amare. Voor heel veel kinderen in Den Haag en omstreken is het een prachtig en bijzonder traject en het is ontzettend fijn dat de Vrienden dit financieel ondersteunen.”

"Het is ontzettend fijn dat de Vrienden dit financieel ondersteunen!"

- Marieke Meliesie

Misschien het mooiste aspect aan Ontdek het Orkest is de actieve cultuurparticipatie. Leerlingen ontmoeten musici, maken zelf muziek, geven zelfs leiding aan musici en leren componeren. En terwijl ze daarmee bezig zijn leren ze communiceren, samenwerken, en kritisch en creatief denken. “We krijgen reacties van ouders dat hun kind zo gegroeid is en veel meer zelfvertrouwen heeft sinds ze het orkest mochten dirigeren. Vooral de speciaal onderwijs-scholen geven iedere keer aan dat het ongelooflijk waardevol is. Je ziet ook het enthousiasme als leerlingen bijvoorbeeld bij het onderdeel Rondje Instrumenten van het ene naar het andere muziekinstrument rennen om te mogen uitproberen of musici herkennen die op hun school zijn geweest. Recentelijk kregen we de vraag wie de trombonedocent was, want een van de leerlingen was zo gegrepen door de trombone dat hij op les wilde. Ook onze musici vinden het elke keer weer een feest. Als je iedereen met een grote glimlach op hun gezicht ziet vertrekken, dan doet je dat toch wat.”

Dirigeerproject 2023

Zelf vindt Marieke het meespeelconcert een van de leukste momenten. “Ik ben al sinds het begin betrokken bij dit project en ik stond toen op het podium tussen de musici om de kinderen in al hun enthousiasme een beetje in bedwang te houden en te zorgen dat ze speelden wat de bedoeling was. Als je dan opeens een groot orkest live hoort spelen, dat is zo ontzettend gaaf.”

Meespeelconcert in de Dr Anton Philipszaal (2008)
Ook Vriend worden?