One Minute Symphony

Kostas Zisimopoulos

De Griekse compositiestudent Kostas Zisimopoulos zocht voor zijn One Minute Symphony naar inspiratie in Scheveningen. Hij ontmoette Fabian Buijs, havenmeester van Jachtclub Scheveningen. Hoe die ontmoeting in noten zijn omgezet hoor je op 10 november in Amare.

Kostas had de wens iemand te ontmoeten die dagelijks te maken heeft met boten op zee. Hij komt zelf uit Griekenland en heeft een band met de zee, het land is immers omringd door zee. Kostas studeerde ook toneelwetenschappen met als specialisatie toneel in het oude Griekenland. Daarnaast is de jonge compositiestudent geboeid door de wind. In de Griekse mythologie heb je twaalf windkrachten, de Anemoi (geesten van de hevige stormwinden die aan een bepaalde wind werd toegeschreven). Kostas wil graag een cyclus componeren, één voor iedere windkracht. Hij wil deze One Minute Symphony daar onderdeel van laten zijn.

In Scheveningen kwam het tot een ontmoeting tussen Kostas en Fabian Buijs, havenmeester van de Jachtclub Scheveningen. Fabian Buijs is vooral druk met het zorgen dat bezoekers een ligplaats hebben. In de winter werkt hij administratie bij en verricht hij onderhoud. Ook vertelde Fabian over zijn jeugd. Zijn ouders waren fanatieke zeilers en ze maakten als gezin wekenlange tochten naar met name Frankrijk en soms Engeland. Fabian heeft daar fijne herinneringen aan. De stilte op zee en het kijken naar sterren vond hij geweldig. Aan de andere kant was het ook heel eenzaam, hij was enig kind en verveelde zich soms. En een specifieke jeugdherinnering kwam ook naar boven. Op een gegeven moment zaten ze midden in een storm. Fabian vond dat destijds erg beangstigend. Voor de ouders was het een bewuste keuze, maar ze moesten terug naar huis en ze wisten dat de boot dit aankon. Maar voor een kind was dit heel beangstigend, aldus Fabian. En dat hadden ze zich misschien niet zo goed gerealiseerd.

Op de foto's zie je een boot die gelijkt op die uit Fabians jeugd.

Luister de One Minute Symphony van Kostas Zisimopoulos live tijdens het concert 'Tsjaikovski & Prokofjev' op vrijdag 10 november.