Muziekschaal Souvenir de Messiaen

Deze bijzondere koperen muziekschaal is geschonken door de heer C.J. van de Putte, secretaris en penningmeester van het Residentie Orkest-bestuur in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, en mevrouw N. van Tussenbroek. Het betreft een kunstwerk van Gerard Bakker gemaakt in 1980-1981. Deze kunstenaar uit Gouda is ook bekend van onder meer het Vissersmomument in Scheveningen.

De schenkers hebben destijds de opdracht gegeven de schaal te maken uit eerbetoon voor de composities van de bevriende Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992). C.J. van de Putte was geboeid geraakt door Messiaens muzikale beschrijvingen van vogels en ging zelfs ten zuiden van Grenoble op zoek naar een door Messiaen verklankte uil. De componist woonde daar in de buurt maar bleek niet thuis. Later ontstond er een vriendschappelijke correspondentie tussen Messiaen en Wassenaar, de woonplaats van beide schenkers. In 1981 werden verschillende kamermuziekwerken en alle orkestwerken van Messiaen uitgevoerd, onder meer door het Residentie Orkest en in aanwezigheid van de componist. Deze schaal is toen geƫxposeerd in de Nieuwe Kerk in Den Haag, ter gelegenheid waarvan Messiaen zijn handtekening erop heeft geplaatst die later erin werd gegraveerd.

De licht gebogen koperen schaal van ongeveer anderhalve meter in diameter, gehamerd uit een platte koperen plaat, is voorzien van een deel van een compositie van Messiaen: de zesde Haiku (Les oiseaux de Karuizawa) uit zijn compositie Sept Haikai (1962). Messiaen koos deze Haiku zelf uit omdat een van de instrumenten in dit werk een gong was, en hij vermoedde dat de schaal, door de gehamerde bewerking, een gongachtig geluid zou ontstaan.

De schaal heeft vanaf 2016 in de artiestenfoyer van het Zuiderstrandtheater gehangen. Eind 2022 heeft de schaal een definitieve plek gevonden in Amare, vlakbij de Concertzaal van het Residentie Orkest.