Minister Dekker opent Senioren Café JulianaPlaza

Een bijzondere middag in JulianaPlaza in de Haagse wijk Transvaal. Op woensdag 2 juni openden Minister Sander Dekker en Wethouder Kavita Parbhudayal het Senioren Café – een nieuwe ontmoetingsplek voor ouderen in de wijk. Het Residentie Orkest was door JulianaPlaza uitgenodigd om het Senioren Café muzikaal te openen.

Zo werden de senioren verrast met een prachtige klassieke muziekoptreden van het strijkduo Yuki Hayakashi en Barbara Krimmel. Een aantal aanwezigen herkenden de klassieke klanken, anderen ervoeren op deze middag voor het eerst live klassieke muziek. Het concert is onderdeel van Symphony 2030, de maatschappelijke programmering van het Residentie Orkest. Musici gaan hierbij de wijken in, om zo met muziek een socialer, inclusiever en duurzamer Den Haag te stimuleren.

Strijkduo Yuki Hayakashi en Barbara Krimmel (foto Lotte van Uittert)

Prachtig initiatief midden in Transvaal

Het Senioren Café wordt in JulianaPlaza gecombineerd met het leerwerkcentrum Transvaal voor jongeren. Ook dit werd bezocht door minister Dekker. In dit centrum worden jongeren klaargestoomd voor een baan in de horeca, terwijl de ouderen van de wijk er terechtkunnen voor een praatje en een hapje. Een prachtig initiatief midden in Transvaal.

Atalay Celenk, directeur JulianaPlaza: "Het is voor ons een emotioneel moment om na zo'n lange tijd wijkbewoners weer samen te laten komen. Uiteraard op gepaste afstand van elkaar. Door de wekelijkse ontmoeting tussen jongeren van het leerwerkcentrum en het Senioren Café stimuleren we de sociale cohesie in Transvaal."

Van uitdaging naar leefbaarheid

Minister Dekker is opgegroeid in Transvaal en kent de wijk op zijn duimpje. Hij nam de aanwezigen mee naar bijzondere momenten uit zijn jeugd en unieke locaties in de wijk. Dit zorgde voor de nodige herkenning bij de senioren.

Na afloop van de opening van het Senioren Café werd de minister door Atalay Celenk en Wendy van Duijn – wijkmanager gemeente Den Haag – rondgeleid door de wijk en bezochten ze het Kaapseplein. Transvaal is volop in ontwikkeling en zet stevig in op het bevorderen van de leefbaarheid. Zo werd er gesproken over de nodige uitdagingen die de wijk kent, maar ook de mooie initiatieven die de afgelopen jaren zijn ontstaan.

Haags Ontmoeten

Het Senioren Café is onderdeel van Haags Ontmoeten, een initiatief van de gemeente Den Haag om de stad seniorvriendelijker te maken. Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle zelfstandig wonende Haagse ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. Kom samen iets drinken of doe mee aan verschillende activiteiten. Lees meer over Haags Ontmoeten op: http://www.haagsontmoeten.nl/.