Interview met Marijke Busquet

"“Door de Vrienden zijn er duurzame vriendschappen ontstaan”"

- Marijke Busquet

Als vaste bezoeker kent of herkent u haar ongetwijfeld: Marijke Busquet. Een rijzige dame, keurig gekleed en altijd vrolijk. Met haar jarenlange ervaring als directiesecretaresse bij enkele grote bedrijven was zij in 2002 de aangewezen persoon om secretaris te worden van de Vereniging Vrienden van het Residentie Orkest. Een jaar later kwam daar de ledenadministratie bij, een taak die ze nog steeds twee keer week met veel plezier vervult.

“Toen ik stopte met werken, wilde ik genieten van leuke dingen en met nieuwe mensen in aanraking komen. Toevallig kwam ik een oproep tegen in het magazine van het orkest om bestuurslid van de Vriendenvereniging te worden en de rest is geschiedenis. Mijn interesse in klassieke muziek en het Residentie Orkest in het bijzonder – in mijn prille jeugd ging ik al naar de schoolconcerten onder leiding van Willem van Otterloo, waar we vooral veel giebelden – kwamen zo heel mooi samen. Dankzij een aantal vrienden ben ik me ook intensiever gaan bezighouden met muziek. Zij hebben me enorm veel bijgebracht en zijn er ook duurzame vriendschappen ontstaan. Die koester ik nog steeds!”

“Een van de hoogtepunten vond ik wel het honderdjarig bestaan van het orkest en de samenwerking met het Nederlands Danstheater in de voorstelling ‘Synergy’. Ik ben drie keer geweest, zo bijzonder was dat. Of de Alpensymfonie van Richard Strauss onder leiding van Marin Alsop, de eerste vrouw die als dirigent meemaakte. Ik vergeet ook nooit meer de ontmoeting met koning Willem-Alexander tijdens het 115-jarig bestaan van het orkest. Maar misschien wel het mooiste moment was de vriendenreis met een hechte groep Vrienden naar het Franse Rougeux. De ontvangst in het huis van slagwerker Luuk Nagtegaal, het concert in het prachtige kerk daar, dichtbij de muziek en de musici te zijn, het was een feestje.”

Heeft ze nog een wens voor de 75e jarige Vriendenvereniging? “Dat de Vrienden nog vele jaren zullen bestaan. Ik vind het fantastisch om te zien dat er zoveel Vrienden zijn die het orkest een warm hart toedragen, dat ze Vriend zijn niet vanwege de voordelen maar echt vanwege het orkest.”