Muziekliefhebber Lex Sip over zijn nalatenschap

"Cultuur heeft ons altijd veel plezier en inspiratie gegeven. Dat geef ik graag door!"

- Lex Sip

Lex Sip, architect, heeft een hechte band met het Residentie Orkest. "Mijn partner en ik zijn 52 jaar lang heel vaak naar concerten gaan luisteren. Dat is begonnen toen het Residentie Orkest nog in het Kurhaus speelde, met dirigent Willem van Otterloo. We zijn meeverhuisd naar het Congresgebouw, later naar de Anton Philipszaal en naar het Zuiderstrandtheater."

Je hebt het Residentie Orkest opgenomen in je nalatenschap. Waarom?

"Mijn partner is een paar jaar geleden overleden. Er zijn geen kinderen om iets aan na te laten, maar er is wel een nalatenschap, die ik een goede bestemming wil geven. Cultuur heeft ons altijd veel plezier en inspiratie gegeven. Daar wil ik graag iets van doorgeven.

Meer dan een halve eeuw concertbezoek bij het Residentie Orkest; dat schept een band. Daarom ben ik met het orkest gaan praten over nalaten aan het orkest, en de mogelijkheid van een fonds op naam. Ik vind cultuureducatie voor kinderen heel belangrijk. Die is op de scholen heel mager geworden. Kinderen moeten onbevangen en vrijblijvend kennis kunnen maken met kunst, met klassieke muziek. Vroeger was dat vanzelfsprekend, want het maakte deel uit van het reguliere onderwijs. Het Residentie Orkest doet gelukkig heel veel aan educatie, van repetitiebezoek tot lessen op muziekinstrumenten, en er is zelfs een leerlingenorkest, The Residents. 

Omdat mijn partner en ik elkaar ooit hebben ontmoet in het Gemeentemuseum, heb ik daar al een fonds op naam gesticht. Het leuke van zo'n fonds is, dat je de inzet ervan zelf nog meemaakt. Ik word jaarlijks betrokken bij de plannen die zij hebben."

Speel je zelf een instrument?

"Ik ben op mijn achtste piano gaan spelen, dat doe ik nog steeds. Ik koop geregeld partituren die ik eigenlijk niet kan spelen, bijvoorbeeld Rachmaninovs derde pianoconcert. Ontdekken hoe zo'n werk in elkaar steekt, dat vind ik erg leuk. 

En ik zing sinds een paar jaar in een koor. Sommige koorleden spelen ook piano, af en toe spelen we quatre mains. Muziekmaken is het leukste dat er is! Het fijne aan muziek als kunstvorm is dat het een puur abstracte beleving vormt, en daarmee strikt persoonlijk is. Dat trekt mij erg aan."

Ga je nog steeds naar concerten van het RO?

"Ik heb nu voor het vierde jaar op rij een passe partout, en nog steeds voor twee kaarten, dus ik neem zo vaak mogelijk iemand mee. Dat is geregeld iemand die uit zichzelf niet naar een klassiek concert zou gaan. En vaak smaakt het die persoon daarna naar méér. Ik vind het leuk om op You Tube naar muziek te luisteren, en dan uitvoeringen te vergelijken. Dat is boeiend, maar het werkt ook vernauwend, omdat het al snel fragmentarisch wordt. Er gaat voor mij niets boven de beleving van muziek in de concertzaal. Een hele avond vol!"

Met uw hulp is muziek voor altijd!

Laat ook de volgende generaties de kracht van muziek ervaren en neem het Residentie Orkest op in uw testament