Leerlingen dirigeren het orkest  

Het dirigeerproject is onderdeel van onze lange leerlijn Ontdek het Orkest. Dit is een driejarig muziektraject voor basisschoolleerlingen, dat het Residentie Orkest samen met KOO organiseert. Jaarlijks krijgen ongeveer 1200 leerlingen de kans om op deze manier klassieke muziek en het symfonieorkest te ontdekken.

Het project loopt van groep 6 t/m 8 (in het speciaal basisonderwijs wordt in groep 5 gestart met enkele aanvullende en voorbereidende activiteiten). Het dirigeerproject in groep 8 is voor velen het hoogtepunt. De leerlingen krijgen in de klas les van een van onze musici over dirigeren. Daarna oefenen ze hun nieuwe vaardigheden met een ensemble. Uiteindelijk krijgen een paar leerlingen per klas de kans om het Residentie Orkest te dirigeren tijdens het slotconcert.

Het dirigeerproject wordt dit jaar mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Residentie Orkest.

Dirigentencoach en trombonist Twan Dubbers over het dirigeerproject

"Als ‘dirigentencoach’ vind ik het altijd een voorrecht om de kinderen tijdens dit project te coachen. Van de eerste kennismaking met een paar musici uit het orkest tot de presentatie waarbij het hele orkest mag worden gedirigeerd. Ze zijn allemaal zo verschillend! Ik heb toch wel een zwak voor de wat gesloten types die door de muziek en de interactie met de musici helemaal op lijken te bloeien. En verder merk je dat het voor de toekomst van klassieke muziek toch echt belangrijk is dat kinderen van jongs af aan goed muziekonderwijs krijgen. Als orkest bieden we de kids een aardig kijkje in de keuken!"