“Fantastisch hoe de werelden van rap en symfonie met elkaar versmelten”


Interview met Tim Kliphuis over Notes, Beats & Bars

Een van onze bijzondere projecten is Notes, Beats & Bars, een combinatie tussen jonge rappers uit Den Haag en musici van het Residentie Orkest. Het doel? Muzikale verbinding en verbinding tussen diverse culturen in Den Haag. De bekende jazzviolist en componist Tim Kliphuis is artistiek verbonden aan Notes, Beats & Bars. Hij vertelt wat hem zo aantrekt in Notes, Beats & Bars en wat hij vindt van de huidige editie.

Bij Notes, Beats & Bars staat improvisatie centraal. Muziek krijgt vorm tijdens een jamsessie met rappers van het Haags HipHop Centrum en musici van het Residentie Orkest. Vanuit een verkennend samenspel worden muziek en tekst geschreven. Het resultaat is een spannende uitwisseling tussen twee verschillende muzikale werelden, inspelend op actuele thematiek. Jazzviolist Tim Kliphuis, die al regelmatig met het Residentie Orkest optrad, is al sinds het begin betrokken bij Notes, Beats & Bars. Hoe dat kwam? “Het orkest vroeg mij in coronatijd om mee te helpen vorm te geven aan de samenwerking tussen het Haagse Hiphop Centrum en een selectie van orkestmusici. De vraag was, niet van tevoren muziek klaar te hebben maar deze in jamsessie-workshops te laten ontstaan. Ik vond het een leuke vraag en had door corona ook meer tijd dan normaal, dus zei graag ja.”

Tim Kliphuis

Hokjes doorbreken
“Ik hou van hokjes doorbreken. En dat is wat dit project doet: twee heel verschillende soorten muziekmakers in één ruimte die hele andere stijlen spelen, en dan toch overeenkomsten vinden en daarmee de boel aan elkaar smeden tot een soort muziek die nog nooit heeft geklonken. Dat is toch fantastisch!”

"Het artistieke doel van Notes, Beats & Bars betreft het op het hoogste niveau laten versmelten van de werelden van rap en symfonie"

- Tim Kliphuis

Huidig seizoen
Tim is erg enthousiast over de deelnemers van dit huidige seizoen. “We hebben vier creatieve rappers die met mooie invoelende teksten zijn gekomen op de gekozen onderwerpen. De orkestmusici waren er vorig seizoen al bij, dus die hebben al veel ervaring met het niet-klassieke maakproces en het onthouden daarvan zonder bladmuziek voor hun neus te krijgen. Ze hebben een goede sfeer samen en er wordt top gespeeld.”

Symbiose
Op de vraag wat voor hem een geslaagde editie maakt, is Tim heel resoluut: “Als de instrumentalisten en rappers in gelijke mate invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. En dat is deze keer echt zo. Alle muziek komt van suggesties van de verschillende spelers en alle teksten zijn van de rappers zelf, met een mooi symbiotisch resultaat.”

Toekomst
Natuurlijk zijn er ook toekomstdromen! “Zelf zou ik heel graag met het hele orkest een project doen, om meer mensen in aanraking te brengen met deze bijzondere muziekversmelting. Dan kan het natuurlijk niet zo individueel creatief zijn als het nu gaat maar wel heel spannend, met de slagwerkers als rots in de branding.”