Afscheid van Nicholas Collon & Zuiderstrandtheater

Aan het eind van seizoen 2020/2021 nemen wij afscheid van zowel het Zuiderstrandtheater als van onze chef-dirigent Nicholas Collon.

Zuiderstrandtheater

Nadat de Dr Anton Philipszaal medio 2015 werd gesloten en afgebroken, verhuisden we naar ons tijdelijke onderkomen: het Zuiderstrandtheater vlakbij de Scheveningse haven. In dit prachtige theater aan zee hebben we talloze, veelal uitverkochte concerten en (familie-)voorstellingen mogen geven, met bijzondere dirigenten en solisten zoals Nicholas Collon, Richard Egarr, Jun Märkl, Jan Willem de Vriend, Antony Hermus, Reinbert de Leeuw, Lucas en Arthur Jussen, Liza Ferschtman, Ronald Brautigam en onze artists in residence Boris Giltburg, Kian Soltani en Baiba Skride. Maar werkten we ook samen met Dans- en Muziekcentrum Den Haag en Kwekers in de Kunst in verschillende Scheveningse communityopera’s en met de Dutch Don’t Dance Division in meerdere kerstproducties.

In het Zuiderstrandtheater werden ook nieuwe, succesvolle series gelanceerd zoals Masterclassics en Lazy Sunday en zelfs een geheel nieuw festival: Wanderlust. Ook nieuw in het Zuiderstrandtheater was de One Minute Symphony: masterstudenten compositie van het Koninklijk Conservatorium Den Haag ontmoeten bewoners van Haagse wijken en vertalen deze ontmoeting naar een symfonie van één minuut.

In de afgelopen zes jaren hebben we ons ontwikkeld tot een orkest dat altijd op zoek is naar de relevantie van muziek op een eigentijdse, jonge en frisse manier. De periode in het Zuiderstrandtheater bood ons de kans om nieuwe concertformats te ontwikkelen en uit te proberen waarmee nieuwe doelgroepen zijn bereikt. Alle kennis en ervaring die we hebben opgedaan in het Zuiderstrandtheater nemen we mee naar Amare.

"Mijn mooiste herinnering aan het Zuiderstrandtheater was de samenwerking tussen Residentie Orkest en dirigent Reinbert de Leeuw in de Vijftiende symfonie van Sjostakovitsj: heel emotioneel!"

- Sven Arne Tepl, Algemeen & Artistiek directeur Residentie Orkest Den Haag

Zuiderstrandtheater
Uitverkochte zaal tijdens Into the Light
Artist in residence Kian Soltani

Nicholas Collon

Tijdens de periode van het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater was Nicholas Collon vijf jaar lang aan ons orkest verbonden, eerst twee jaar als vaste dirigent en sinds 2018 als chef-dirigent en artistiek adviseur. In die tijd heeft hij met ons vele bijzondere concerten gegeven, waaronder verschillende symfonieën van o.a. Mahler, Tsjaikovski en Sjostakovitsj, talrijke Masterclassics, Symphonic Junctions in Paard en de jaarlijkse Prinsjesdagconcerten.

Nicholas heeft samen met het orkest ook talloze keren in het Amsterdamse Concertgebouw, TivoliVredenburg in Utrecht en in De Doelen in Rotterdam opgetreden binnen hun grote series zoals Robeco, Zondagochtend Concert, AvroTros Vrijdagconcert en de NTR Zaterdagmatinee. Ook de muziek van Nederlandse componisten stond daarbij centraal, werken van Calliope Tsoupaki, Theo Verbey en Bram Kortekaas waren highlights op NPO Radio 4. We kijken met dankbaarheid terug en verheugen ons op de bezoeken van Nicholas als gastdirigent.

Na de zomer verhuizen wij naar het nieuwe cultuurcomplex op het Spui in Den Haag: Amare. Hier worden wij, samen met het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Nederlands Dans Theater, de nieuwe huisgezelschappen.