Tijl en de Negende van Beethoven

Datum
vrijdag 08 oktober -
zaterdag 09 oktober
Locatie
Concertzaal Amare, Den Haag
Kaarten
V.a. € 29,00
Dit concert is helaas al geweest. Maar niet getreurd! We spelen binnenkort veel meer concerten.

Een droom komt uit voor Tijl Beckand. Voor het AVROTROS-programma ‘Tijl en de Negende van Beethoven’ staat hij voor het Residentie Orkest in de wereldberoemde Negende symfonie.


Op 7 mei 1824 ging in Wenen een kolossaal werk in première: de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven. Een werk dat de loop van de muziekgeschiedenis radicaal veranderde, een werk dat iedereen waar ook ter wereld kan meefluiten, een werk dat verbindt, een werk dat blijft intrigeren, inspireren en een onuitputtelijk bron van hoop op verbroedering is. Een kleine tweehonderd jaar later hoorde een veertienjarige Tijl Beckand een stukje in een trailer van een bekende Hollywoodfilm. Vanaf dat moment is de Negende in zijn DNA blijven zitten. 2020 was het Beethovenjaar, het jaar waarin zijn 250ste verjaardag helaas niet groots gevierd kon worden.

Het jaar waarin Tijl zijn levenslange droom een jaar moest uitstellen, maar in 2021 alsnog gaat uitkomen; de Negende dirigeren! Zonder enige muziekopleiding is dat alsof je het kanaal wil overzwemmen zonder armen en benen. En toch gaat hij het proberen met het Residentie Orkest! Een bijna onmogelijke taak, waar jaren van studie aan voorafgaan omdat Tijl geen noot kan lezen. Het wordt uniek! En jij kan daar bij zijn. De Negende van Beethoven door Tijl Beckand, een ultieme viering van het verlengde Beethovenjaar.


Wist  je dat:

-          Tijl al 2,5 jaar gecoacht wordt door dirigent Jules van Hessen?

-          De voorstelling op 8 oktober opgenomen wordt door AVROTROS?

-          Tijl op zoek is gegaan naar de geschiedenis en achtergronden van de Negende en daar een televisieserie over heeft gemaakt die vanaf december wordt uitgezonden?


Deze productie is een initiatief van Night of Comedy en Stichting Buiten. Gewoon Klassiek in samenwerking met AVROTROS, MoonDocs en LUSTR.

"Het Residentie Orkest en Tijl Beckand hebben een lange vriendschap. Toen hij ons vertelde over zijn liefde en fascinatie voor Beethovens Negende en over zijn opnameproject voor AVROTROS was helder dat we hem als zijn Haagse orkest de kans wilden bieden voor het orkest te staan en de magie te voelen van een geweldig collectief van professionals. Niet suggereren dat je zomaar een dirigent bent, even doen, nee, maar hem als vriend de Mount Everest op begeleiden. Een bijzonder project helemaal anders dan anders."

- Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur Residentie Orkest