Residentie Orkest in het Concertgebouw

Beethoven & Tsjaikovski

08 september | 11:00
Koop kaarten
Datum
zondag 08 september
Locatie
Concertgebouw, Amsterdam
Kaarten
Vanaf € 21,-
Musici
Dirigent: Anja Bihlmaier
Cello: Anastasia Kobekina
Beethovens Symfonie nr. 7 en Anastasia Kobekina speelt Rococo-variaties

Beethovens grandioze Zevende symfonie speelde een hoofdrol in de Oscar-winnende film The King’s Speech. In de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw klinkt deze muziek deze ochtend minstens zo aangrijpend en meeslepend. Anastasia Kobekina laat haar prachtige Stradivarius-cello schitteren in Tsjaikovski’s Rococo-variaties.

Beethovens Zevende symfonie is één en al beweging. Van het uiterst ritmische en dansante eerste deel tot de energieke finale. Het tweede deel, een aangrijpende treurmars, is van een onwaarschijnlijke schoonheid. Het is één van de meest geliefde langzame delen uit Beethovens oeuvre en vormt het hoogtepunt van de filmklassieker The King’s Speech.

Anastasia Kobekina is zo’n musicus die iedereen die haar hoort spelen direct om haar vinger windt. Niet voor niks won ze de prestigieuze Leonard Bernstein Award 2024. ’Strijken is zingen voor Kobekina. Je hoort het aan haar vloeiende timing en het glijden naar een toon. Ze speelt expressief in het kwadraat, maar omzeilt sentiment’, schreef de Volkskrant begin 2024 naar aanleiding van haar album Venice. Kobekina studeerde in Parijs en Berlijn maar heeft nog altijd een sterke band met de muziek van haar landgenoot Tsjaikovski. Haar prachtige Stradivarius-cello laat diens Rococo-variaties schitteren als nooit tevoren.

Anja Bihlmaier
Anastasia Kobekina